Як аномальна спека вплине на врожай Харківщини

28.07.2015 06:01 Агропром
Фото: fotokonkurs.ru Фото: fotokonkurs.ru
Спекотна друга частина липня загрожує сільському господарству проблемами з формуванням врожаю.

Як розповів голова фермерського господарства "Альфа" Золочівського району Віктор Бєлінський, якщо вологи у землі після рясних злив наразі ще достатньо, то посуха у повітрі може зіграти з сільгоспвиробниками поганий жарт. Через екстремально високі температури погіршується запилення таких культур, як кукурудза, соняшник, гречиха. В результаті зерен утворюється набагато менше. Також негативно впливає спека на буряки.

- Наші рослини взагалі не пристосовані до таких температур, - додав аграрій.

Але є рослини, для яких спека наприкінці липня не така вже й страшна. Це, зокрема, пшениця та ячмінь. Причина криється у тому, що на цей момент ці культури вже сформувалися.

Окрім удару по врожайності, спека ще б'є по кишені фермерів. Якщо така погода ще протримається, земля пересохне, і аграріям доводиться витрачати більше грошей на дизпаливо. Адже обробляти сухе поле у рази складніше, а отже, і витрати палива більші.

- Крім того, така погода приносить дискомфорт працівникам. Працювати у комбайнах і тракторах вітчизняного виробництва неможливо, адже там немає кондиціонерів, - розповідає Віктор Белінський.

Екстремальна спека протримається на Харківщині ще недовго. Як розповіла провідний синоптик регіонального гідрометцентру Валентина Муратова, вже на днях в область прийде холодний фронт. В результаті середньоденна температура знизиться на 5-7 С і до 30 липня коливатиметься в межах 30-33 С. З 1 серпня стане ще трохи прохолодніше - 25-30 С.

- Також найближчого тижня очікуються незначні дощі, - сказала синоптик.

Кіра Малєжик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта