Як ГМО стануть біологічною зброєю та врятують помідори від морозів

16.12.2013 12:00 Агропром
http://www.membrana.ru http://www.membrana.ru
Науковці розповідають, що, завдяки технології створення ГМО можна виростити біологічну зброю.

Окрім вирішення екологічних проблем і підвищення урожайності, технологія рекомбінантних ДНК (створення генетично модифікованих продуктів) дозволяє робити неймовірні речі. Наприклад, виростити помідори, які не гинутимуть після першого морозу.

Читайте також: Продукти з ГМО можуть бути екологічно чистими. Коментар харківського науковця

У харківському зерні та м’ясі знайшли ГМО

– Можна вбудувати рослині гени, що забезпечують холодостійкість. Їх можна виділити у трансокеанічних риб, що мають антифризні білки. Це можна використати для забезпечення холодостійкості рослин, – пояснює “ СК” директор НДІ біології, завідуючий кафедрою молекулярної біології і біотехнології Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, доктор біологічних наук, професор Анатолій Божков.

Та є і зворотна сторона медалі. За допомогою цієї ж технології можна створити і потужну біологічну зброю.

– Наприклад, є білки, які токсичні. Уявіть, що ми додаємо ген, що «відповідає» за синтез білків, які мають токсичну властивість, і ці білки синтезуються в рослинному організмі, який ми їмо. Внаслідок накопичується велика кількість білків, отриманих з їжею, і ми помираємо від інтоксикації, – розповідає про просту технологію масового вбивства за допомогою ГМО Анатолій Божков.

Проте, навряд у світі знайдеться біолог, який візьметься за таку неблагородну справу.
Узагалі ж науковці стверджують, що необхідно окремо прораховувати ризики від вирощування тієї чи іншої генетично модифікованої рослини.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 149 від 14.12.2013 р.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта