Як сніг і заморозки вплинуть на урожай. Коментар експерта

17.03.2014 12:27 Агропром
http://azgazeta.ru/ http://azgazeta.ru/
На сьогодні лише 43 % посівів озимих зернових культур на території Харківської області у доброму стані. Близько ж 20 % - це слабкі та зріджені рослини.

Така картина пояснюється тим, що понад 60 % озимих через дощі були посіяні у другій-третій декаді жовтня.

- Пізні строки сівби не дали нам можливості отримати нормально розвинених рослин озимого хліба, - розповів директор Інституту рослинництва імені В. Я. Юр'єва Національної академії аграрних наук України Сергій Попов. - Але разом із тим зараз як ніколи у нас є унікальні можливості отримати валовий урожай через те, що норма вологи у метровому шарі ґрунту становить більше 160-180 мм. В останні десять років такого ще не було.

На сьогодні посіви озимих перебувають у фазі початку кущіння. Через ранню весну час відновлення весняної вегетації рослин розпочався на три тижні раніше. За словами Сергія Попова, в озимих уже утворилися корінці на рівні 1,5-2 см.

- Весна цього року прийшла на Харківщину на три тижні раніше. Зазвичай ми відмічали перехід від морозів до плюсової температури з 1 квітня. Цього ж року потепління прийшло вже 9 березня, - пояснив Сергій Попов. - А те, що в останні дні випав сніг, - нестрашно. За повного відновлення вегетації озимі переносять короткочасні заморозки навіть до -15...-16 градусів. Головним фактором для рослин наразі є волога. А її вдосталь.

Науковець вважає, що за рахунок весняного кущіння посіви озимих можуть забезпечити врожайність на рівні 35-40 ц/га. Але при цьому також треба буде провести азотне підживлення. Сергій Попов рекомендує користуватися КАСами (карбамідно-аміачна суміш). При цьому застерігає — лити добрива варто не на рослини, а у ґрунт. Що стосується ефекту, то досвід останніх посівних показав - навіть якщо азот не спрацює у перший рік, користь від нього перейде на наступні культури.

- Найголовнішим для фермерів зараз є своєчасне придбання агротехнічних препаратів та проведення всіх рекомендованих агротехнічних заходів, - додав директор Інституту рослинництва.

До речі, Харківщина має всі умови для отримання цього року і непоганого врожаю ранніх ярових. Так, погода дає можливість відсіятися у календарні строки.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта