Як вирощувати гриби вдома. Прогоріти практично неможливо

12.01.2015 10:06 Агропром
dela.biz dela.biz
Гриби – це не лише смачний корисний продукт, але й чудова можливість заробити собі на хліб з маслом, а може, навіть з ікрою.

Організувати такий бізнес може будь-хто, причому без істотних капіталовкладень.

Раніше "СК" писав про те, що потрібно купити для початку грибного бізнеса. Отже, продовжуємо. 

Можна починати посадку. Її здійснюють у декілька способів: або субстрат перемішується з міцелієм, або компоненти укладаються шарами. Спочатку приблизно 5–6 см субстрату, зверху 0,5 см міцелію, і так доверху. Останнім шаром має бути субстрат. Після цього мішок треба щільно зав’язати і зробити в шаховому порядку через кожні 10–15 см прорізи по 2–4 см для утворення грибів. При цьому різати мішок можна лише стерильним інструментом.

– У такий спосіб за один день людина самостійно може посадити до 20 мішків навіть у своїй ванній кімнаті, – розповіла «СК» спеціаліст з технології вирощування гливи в домашніх умовах Лілія Склярова.

Однак просто посадити міцелій у субстрат і чекати врожаю не вийде. Грибам потрібно створити оптимальні умови: температурний режим, вологість, належний рівень освітлення.
– Гливи ростуть при температурі від 5 до 30 °С. Однак чим ближча температура у приміщенні до крайніх показників, тим повільніше проходитиме процес. В ідеалі температура має бути від 15 до 20 градусів, – пояснила Лілія Склярова.

Не менш важливо також забезпечити високий рівень вологості у приміщенні, де ростуть гливи. Якщо мета – вирощування грибів лише для потреб власної родини і весь «город» виміряється декількома рядками, то достатньо буде два-три рази на добу обприскувати приміщення, де вони ростуть, з пульверизатора.

Але якщо метою є виростити гриби на продаж, то за цим потрібно стежити ретельніше. В ідеалі вологість має складати 90–95 %. Однак у цій справі головне – не переборщити. Адже якщо грибниці буде залито, врожай можна й не отримати. Не можна лити воду на саму грибницю і розводити калюжі на підлозі. Влітку, у посушливу погоду, кількість обприскувань збільшується, восени, коли на вулиці вогко і постійні дощі, навпаки – скорочується.

Не будуть гриби рости без світла. Вони хоча й не потребують сильного освітлення, але у повній темряві загинуть. Ідеальними умовами для гливи є похмурий осінній день. Якщо ж гриби ростуть у темному приміщенні без вікон, то для них треба буде організувати штучне освітлення. Для цього підійде звичайна електрична лампа – найкраще лампа денного світла. Вона більш економічна. Достатньо вмикати її на 3 –5 годин на добу залежно від потужності лампи. Також треба пам’ятати, що під час росту гливи виділяють вуглекислий газ, тому приміщення потрібно регулярно провітрювати і вмикати вентилятори. Допустима концентрація вуглекислого газу в приміщенні – не більше 1 % .

Перший урожай гливи можна буде зібрати через 20 днів, адже після того, як гриби проклюнулися, ростуть вони дуже швидко – за три-чотири дні. Гриби потрібно вчасно зрізати. Якщо господар пропустить цей момент, гливи втратять у вазі. Крім того, перезрілі гливи виділяють спори, які людина потім вдихає. Це загрожує хворобами дихальних шляхів.

– Треба уважно стежити за шапочками грибів. Адже гливи навіть в одному й тому самому мішку ростуть з різною швидкістю. Гриб, який переріс, випускає спори. Тому люди, які займаються розведенням гливи, завжди одягають респіратори або марлеві пов’язки. У грибників кашель – це взагалі професійна хвороба, – розповіла Лілія Склярова.
Якщо гливи випустили спори, то на їх шапочках утворюється білий наліт. Проте, вживати у їжу такі гриби, за словами експерта, можна. Шкідливі вони лише для дихання. Однак, щоб убезпечити себе, перевіряти гливи потрібно щодня. Посадити їх на дачі і залишити без догляду на тиждень не вийде.

Після того, як перший урожай гливи виросте, мішок з грибами має «відпочити» один-два тижні. А далі процес повторюється. Усього з кожного мішка можна зібрати три-чотири врожаї. При цьому кожен наступний урожай буде меншим за попередній.

– Звичайно, можна використовувати цей мішок і далі, у сьомий, восьмий раз. Але на врожай у такому випадку розраховувати не варто. Якщо бабуся зріже один-два гриби, то їй цього може бути й достатньо, але для тих, хто розраховує на хорошу вагу, це нераціонально, – сказала Лілія Склярова. – А взагалі вирощуванням гливи може займатися будь-хто, незалежно від професії та віку: і лікар, і шахтар, і пенсіонер, і юнак. Прогоріти на них майже неможливо.

Гливи за своєю природою нетоксичні. Люди зазвичай побоюються купувати цей продукт на базарах чи «з рук». Однак при цьому варто знати, що отруїтися цими грибами можна лише в тому разі, якщо вони росли у приміщенні з токсичними речовинами. Наприклад, у гаражі з вихлопними газами, або у приміщенні, де фарбують стіни тощо. Гливи всмоктують ці речовини і стають небезпечними для здоров’я.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 149 від 13.12.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта