Як захиститися від коливання цін на кукурудзу

16.10.2015 07:22 Агропром
Провідна агрохімічна компанія світу «Сингента» пропонує сільгоспвиробникам укладати форвардні контракти на кукурудзу.

Уже два роки поспіль для українських фермерів успішно працює програма «Форвард плюс» від компанії «Сингента». Її суть полягає в тому, що аграрії ще навесні можуть укласти форвардний договір на продаж кукурудзи. Враховуючи ж те, що ця сільгоспкультура традиційно дешевшає восени після збирання врожаю, фермери можуть захистися від сезонного падіння цін.

– Хорошим прикладом став 2014 рік. Навесні ціна тонни кукурудзи була на рівні 200 дол. У жовтні-листопаді, коли прийшов час продавати врожай, ціна впала до 150 доларів, – розповів під час Міжнародного форуму «Агропорт-2015» у Харкові менеджер з розвитку компанії «Сингента» Роман Хрипко.

Взявши участь у програмі «Форвард плюс», аграрій у березні-травні укладає з компанією «Сингента» договір на продаж урожаю за фіксованою середньоринковою ціною. Улітку, якщо ціна на кукурудзу збільшується, сільгоспвиробник має можливість переглянути контракт і збільшити отриману суму від реалізації свого врожаю. Але якщо ціна на ринку падає, як у 2014 році, виробник захищений, бо його ціна в контракті не змінюється і є вищою, ніж на ринку.

Умовою участі у програмі «Форвард плюс» є закупівля насіння та засобів захисту рослин компанії «Сингента» через її дистриб’ютора. За рахунок коштів, виручених шляхом форвардного контакту, аграрій може внести передоплату або погасити заборгованість за ці товари. У сьогоднішній складній економічній ситуації, коли виробники стикаються з нестачею обігових коштів, такий механізм розрахунку є зручним та вигідним для аграріїв.

Ще однією перевагою участі у програмі для фермерів є те, що ціна кукурудзи прив’язана до долара, а отже, аграрій застрахований від валютних коливань.

Минулого року можливостями «Форвард плюс» скористалися шість клієнтів, а середній додатковий дохід для них на кожну тонну кукурудзи склав 36 доларів. У 2015-му у програмі взяли участь втричі більше сільгоспвиробників з різних регіонів України, серед яких як великі агрокомпанії, так і невеликі фермерські господарства. До речі, є серед учасників програми й аграрії з Харківщини. Це в тому числі фермерське господарство «Альфа» Золочівського району.

– По нашому господарству у 2014 році різниця в ціні, за якою ми продали свою кукурудзу за програмою «Форвард плюс», і середньоринковою ціною склала 800 грн на тонні. Тобто на тому порівняно невеликому обсязі продукції, який ми мали, ми додатково заробили 2,5 млн грн, – розповів головний агроном господарства «Альфа» Юрій Бєлінський.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта