Яка культура стане конкурентом соняшнику на Харківщині
– На першому місці з вирощування сої – США, Китай. Україна також не пасе задніх – засіює близько 2 млн га, - зазначає академік, директор Інституту рослинництва ім. Юр’єва Віктор Кириченко. - На жаль, у Харківській області для вирощування сої не вистачає температури. Але аграрії пристосувалися – сіють або раніше, або пізніше. Щороку у нас додається по 200–300 кг врожаю з кожного гектара. Нині з гектара аграрії отримують приблизно 1,9–2 тонни.
В інституті рослинництва створено близько 10 сортів сої, деякі з них можуть давати до 5 тонн з гектара, але в разі високої температури й зрошення. А тепер помножте 5 на 10 тисяч – от вам і вся економіка. Я думаю, що саме ця культура поширюватиметься в Україні і на Харківщині.
ПРО АНОМАЛІЇ ПОГОДИ ТА ПРОГНОЗИ НА НАСТУПНИЙ РІК РОЗПОВІВ ХАРКІВСЬКИЙ ВЧЕНИЙ
За словами вченого, соя добре вписується в структуру посівних площ – може бути попередником озимих.
Мирослава Кольцова