Збір пізніх зернових та технічних культур: який урожай зібрали харківські аграрії

18.11.2022 00:31 Агропром
У Харківській області триває збір пізніх зернових та технічних культур. Загалом в області вже зібрано 1 мільйон 465 тисяч тонн зерна.

Як повідомив заступник голови Харківської ОВА Євген Іванов, уже намолочено 17 % від загальних площ кукурудзи на зерно – 22 тисячі га. Зібрано 103 тисячі тонн, урожайність складає 46 ц/га.

Соняшнику зібрано 371 тисячу тонн з площі 165 тисяч га – це 67 %. Середня врожайність 22,5 ц/га.

«Цьогорічна збиральна кампанія стала важким випробуванням для аграріїв Харківської області переважно через шкоду, яку завдали російські війська. Землі сільськогосподарського призначення страждають від мінного забруднення і прямого фізичного пошкодження», – підкреслив заступник голови Харківської ОВА Євген Іванов.

За даними Департаменту агропромислового розвитку ХОВА, тільки на територіях Ізюмського, Куп'янського та частин Харківського, Богодухівського і Чугуївського районів, де велися активні бойові дії, понад 500 тисяч га аграрних земель потребують обстеження на наявність вибухонебезпечних предметів.

Нагадаємо, в області вже завершено збір круп’яних культур. Проса намолочено майже 11 тисяч тонн, а гречки – 4 тисячі тонн. За прогнозами, в цьому році планують зібрати 2,2 млн тонн зернових та зернобобових.

Вирощений урожай має задовольнити внутрішні потреби Харківщини і частково забезпечити запит на експорт.

Автор: Галина Гришко