Землю на шість мільйонів отримало фіктивне господарство на Печеніжчині

14.11.2018 16:10 Агропром
Фото:pixabay.com Фото:pixabay.com
Фермерське господарство не проіснувало й одного сільськогосподарського сезону та жодного разу не використовувало надану землю за призначенням.

Харківська обласна прокуратура повідомляє, що під час одного з кримінальних проваджень дізналася про незаконну приватизацію у Печенізькому районі.

Керівник місцевої прокуратури Олександр Фільчаков розповів, що йдеться про ділянки у 60 га сільгоспземель загальною вартістю понад 6 млн грн

Ці території ще у 2014 році отримала в оренду жінка для ведення фермерського господарства (ФГ).

«Однак насправді жінка не мала жодного наміру займатися фермерством, а бажала лише безкоштовно, поза процедурою земельних торгів, приватизувати землю», - йдеться у повідомленні прокуратури.

Для цього вона формально створила фермерське господарство, членами якого зробила своїх родичів. Лише за місяць після створення ФГ 60 га земель розділили між 12 його членами. А ще за півроку вони безоплатно приватизували ці ділянки за так званою процедурою «розпаювання фермерського господарства».

Одразу після приватизації земель голова господарства розпочала його ліквідацію. При цьому ФГ не проіснувало й одного сільськогосподарського сезону та жодного разу не використовувало надану землю за призначенням.

Як зазначають у прокуратурі, більше того, члени господарства також отримали ділянки з низкою порушень:

  • землі перебували в оренді фізичної особи, а не ФГ, як того вимагає законодавство для їх приватизації;
  • до заяв про приватизацію не долучені обґрунтування розміру ділянок та документи, що посвідчують досвід роботи нових власників у сільському господарстві або наявність аграрної освіти;
  • передача земель у приватну власність відбулася до припинення їх оренди головою ФГ;
  • розмір ділянок перевищував середній розмір земельного паю на відповідній території;
  • проекти землеустрою не пройшли обов’язкової державної експертизи.

Зважаючи на виявлені порушення, Харківська місцева прокуратура № 2 направила до Печенізького районного суду області 12 позовів про повернення державі з незаконного користування 60 га сільгоспземель.

Читайте також: Аптеки на Харківщині завищували ціни на ліки

Тетяна Лісна