Зернова логістика України: що потрібно знати власникам с/г ділянок?

Promo
12.08.2021 13:40 Агропром
Згідно з офіційними даними, цього року Україна вже експортувала на 3,896 тис. тонн зернових і зернобобових культур більше від показників минулого року. Відповідно, у другому кварталі поточного року АТ «Укрзалізниця» вантажило кожен день 11,3 тис. вагонів, що також перевищує значення минулого року.

Щоб зробити зернову логістику зрозумілою і прозорою для кожного, віднедавна була запущена електронна система розподілу вагонів-зерновозів. Це означає, що тепер для кожного буде доступна оренда вагонів.

Чи така страшна агрологістика, якою її представляють?

Оскільки агропромисловість — сфера №1 в нашій країні, держава останніми роками працює над створенням комфортної аграрної логістики. У зв'язку з ремонтом доріг гостро постало питання про розширення пропускної здатності залізничного і морського транспорту, оскільки зараз вантажні машини переповнюють українські дороги. Працювати є з чим, однак з вивезенням зерна Україна справляється. Актуальні проблеми залізничного транспорту:

- застарілі вагони;

- невелика кількість маневрових тепловозів;

- незадовільний стан шляхів;

- тривалий оборот.

В автотранспорті теж є, куди рости — незадовільний стан дорожнього покриття, відсутність професійних водіїв, простої в портах. При цьому українська логістика вже зараз кидає всі сили на вирішення цих проблем. Наприклад, за допомогою майданчика SmartTender.biz, компанії, що займаються залізничною логістикою, але не мають власного парку поїздів, можуть взяти в оренду потрібну кількість вагонів.

Завдяки подібним онлайн-ресурсам підприємці можуть не обмежуватися в партнерстві, а вибирати кращі для себе пропозиції, розширювати географію бізнесу і легко вигравати аукціони на оренду. Як результат, українська логістична система зможе витримати виклики, запропонувати великим холдингам чесні і прозорі умови. Конкуренція в аграрній логістиці завжди висока, тому запорука успіху —   вибрати підрядника, який зможе надати послуги якісно, в строк і не за всі гроші світу.

Автор: Варвара Барська