Зменшено вартість ідентифікації великої рогатої худоби

11.06.2012 13:18 Агропром
Ідентифікація великої рогатої худоби Ідентифікація великої рогатої худоби
Про порядок проведення ідентифікації великої рогатої худоби, що передує отриманню населенням дотацій на утримання корів.

До редакції «Слобідського краю» звернулися мешканці Харківщини з проханням детально розповісти про порядок проведення ідентифікації великої рогатої худоби, що передує отриманню населенням дотацій на утримання корів.

Головне питання, що хвилює читачів: чиїми коштами мають проводитися ці роботи? За роз’ясненнями ми звернулися до Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

Як повідомив директор Департаменту ветеринарної медицини Віталій Башинський у відповіді на офіційний запит «СК», питання фінансування таких робіт врегульовано Законом України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» та постановою Кабінету Міністрів України від 18 березня 2009 року № 282 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку тваринництва».

Так, у статті 7 зазначеного Закону йдеться про те, що забезпечення фінансування системи ідентифікації і реєстрації тварин належить до повноважень Кабміну.
А постанова передбачає, що ідентифікація та реєстрація поголів’я проводиться виключно за замовленням власників тварин. При цьому власники оплачують послуги з ідентифікації та реєстрації худоби, за винятком вартості придбання матеріальних ресурсів і бланків документів.

Віталій Башинський зазначає, що протягом 2009–2012 років кошти з держбюджету України на придбання засобів ідентифікації не виділялися.

Також у своєму листі-відповіді він повідомляє, що з 1 січня 2012 року ДП «Агентство з ідентифікації та реєстрації тварин» за рахунок власних резервів зменшило вартість ідентифікації великої рогатої худоби для фізичних осіб з 60 до 47 грн (без урахування 25 грн державної підтримки на придбання засобів ідентифікації).

Водночас директор Департаменту зауважує, що задля зменшення вартості засобів ідентифікації великої рогатої худоби 17.09.2003 внесено зміни до наказу Мінагрополітики № 342 «Про запровадження ідентифікації великої рогатої худоби» у частині виведення ідентифікаційних документів із бланків суворої звітності та створення уніфікованої форми ідентифікаційного документа.

«Даний наказ дає змогу впровадити новий мінімальний тариф на проведення ідентифікації великої рогатої худоби в підсобних господарствах населення», – йдеться в листі від Віталія Башинського.

Він також зазначає, що для проведення ідентифікації великої рогатої худоби власник тварини має звернутися до найближчої установи ветеринарної медицини.

Перелік необхідних документів і порядок отримання дотації передбачено в постанові Кабінету Міністрів України від 23.04.2012 № 342 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 2 березня 2011 року № 246».

Юлія ГОРОБЕЦЬ, матеріал з газети "Слобідський край" №68-69 від 09.06.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта