Прикордонні землі на Харківщині вимагають повернути у державну власність

08.12.2023 21:12 Всі Новини

Земельні ділянки, де має бути лінія оборони, передані в оренду приватним суб’єктам господарювання для сільськогосподарських потреб.

Обласна прокуратура вимагає повернути державі землі уздовж російсько-українського кордону на Харківщині. Їхня вартість складає понад 4 млрд грн, повідомляє «Слобідський край».

Прокуратура встановила, що вказані земельні ділянки незаконно вибули з державної власності до комунальної та передані в оренду приватним суб’єктам господарювання для сільськогосподарських потреб. При цьому вказані землі фактично є землями прикордонної смуги та повинні використовуватись виключно для зведення та експлуатації інженерних захисних споруд для захисту від агресії з боку країни-терориста.

Такі землі можуть перебувати виключно у державній власності та мають використовуватись для оборони країни та забезпечення діяльності органів прикордонної служби. Використання цих земель для сільськогосподарських потреб, вибуття з державної власності та перебування в оренді приватних суб’єктів господарювання унеможливлює їх використання для захисту нашої країни, наголошують у прокуратурі.

Це стало підставою для пред’явлення відповідних позовів в інтересах держави в особі Харківської обласної військової адміністрації.

Протягом 2023 року до Господарського суду Харківської області подано низку позовних заяв щодо земельних ділянок загальною площею 711 га та вартістю понад 4 мільярди гривень, які розташовані на кордоні України з державою-агресором.

У листопаді цього року судом вже задоволено перший позов вказаної категорії щодо земельної ділянки площею майже 43 га та вартістю 269 млн гривень.

Робота на вказаному напрямку триває у тісній співпраці з 4-им прикордонним загоном Державної прикордонної служби України.

Нагадаємо, окупанти продовжують нищити прикордоння Харківської області. Під ударами ворога постійно знаходяться населені пункти Богодухівського, Харківського, Чугуївського та Куп'янського районів.

Автор: Олег Артаєв