Більше етнічних поляків із Донбасу вивозити не будуть - посол Польщі

14.01.2015 07:00 Суспільство
178 етнічних поляків, що мешкали у зоні АТО, учора, 13 січня, відправилися на свою історичну Батьківщину із Харкова.

Останній літак із громадянами України польського походження, евакуйованими із зони АТО, відправився із Харківського аеропорту до сусідньої країни учора, о 18:30. Всього протягом дня до Польщі вилетіло п’ять таких літаків. Етнічні поляки, що відправилися на історичну батьківщину, самі попросили допомоги у польської влади.

Як розповів учора під час брифінгу після відправлення останнього літака Генеральний консул Республіки Польща у Харкові Станіслав Лукасік, евакуація проходила у кілька етапів. Спочатку у консульстві збирали заяви людей – хтось телефонував, хтось слав листи на електронну пошту, а дехто приїздив особисто просити допомоги. Після цього було складено попередній список.

- Після того, як цих людей перевезли до Харкова і поселили в одному готелі, з ними працювали спеціалісти нашого консульства, колеги із консульського департаменту МЗС та колеги із нашого консульства зі Львова, - розповів Станіслав Лукасік. – Вони протягом двох днів і двох ночей працювали з людьми і документами. По-перше, перевіряли такі документи, як свідоцтво про народження, шлюб, службу в польській армії, документи про політичні репресії предків тощо.

Після переїзду до Польщі переселенці з Донбасу протягом місяця проживатимуть у центрі адаптації, де вчитимуть польську мову, діти ходитимуть до школи та дитячих садків.

Як розповів надзвичайний і повноважний посол Польщі в Україні Генрик Литвин, поляки з Донбасу перебуватимуть у сусідній країні протягом півроку, вони отримають свідоцтво на проживання.

- Це тимчасова програма. Що робити далі, вирішимо тоді, коли ці півроку добігатимуть кінця, - сказав посол. – Це, в першу чергу, залежить від самих людей. Можливо, більшість з них захоче повернутися. Адже вони – громадяни України. Тут у них будинки, квартири, близькі, друзі.

За словами Генрика Литвина, з території, підконтрольної сепаратистам, евакуювали не всіх етнічних поляків. Але це була разова акція, тому, ті, хто нею не скористався, уже не матимуть такої можливості, принаймні зараз це не планується.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта