З-під обстрілів до Австрії. Як мешканці Донбасу потрапили на лікування за кордон

03.02.2015 07:48 Суспільство
фото надане БФ "Мир та порядок" фото надане БФ "Мир та порядок"
Герої цієї публікації – звичайні жителі Донецької та Луганської областей. Їхні долі схожі: під обстрілом бігли з рідного дому, залишилися без засобів до існування, отримали важкі поранення.

І коли, здавалося б, сподіватися було ні на кого, допомога прийшла... із Австрії!

Жанна Сологуб – одна з п’яти жителів Донбасу, які серйозно постраждали від рук бойовиків і отримали можливість безкоштовного лікування за кордоном – в Австрії. Допоміг у цьому благодійний фонд «Мир і порядок». Австрія прийняла Жанну привітно, і жінка дуже вдячна долі за щасливий випадок. За час лікування вона встигла стати майже місцевою знаменитістю.

– Коли люди мене бачили, особливо лікарі та персонал, то відразу ж починали розпитувати: чи та я українка, яку привіз сам міністр, – сміється вона.

Але вже за мить на її очі навертаються сльози. Жанна починає розповідати, що з нею сталося. Снаряд впав просто на поріг будинку, в якому жила Жанна з чоловіком у Красному Яру, що в передмісті Луганська.

– Дітей відправили до Харкова по гуманітарному коридору, а самі вирішили залишитися, але не встигли ми з чоловіком зайти у двір, тут як «бахне», – згадує жінка.

Покликати на допомогу було нікого. Жанна, стікаючи кров’ю, доповзла до дороги і зупинила першу-ліпшу машину. На щастя, повз проїздили українські військові і швидко доставили постраждалих у військовий госпіталь у м. Щастя. Там подружжю і надали першу невідкладну допомогу.

Замість неї в Австрію мав їхати її чоловік, але, на жаль, він не вижив, тому замість нього запропонували поїхати Жанні, яка також мала серйозну травму ноги.

29-річна Вікторія Дриженко живе в Лисичанську, у неї двоє дітей. У середині липня після відпочинку на Азовському морі в Бердянську сім’я поверталася додому.

– Ми їхали на автомобілі з чоловіком і двома дітьми. Біля Попасної потрапили під обстріл терористів, – згадує Вікторія Дриженко. – Мене поранили розривною кулею з автомата Калашникова. Було зачеплено коліно, постраждала кістка на 8 см вище коліна.

Чоловік Вікторії та двоє дітей, на щастя, не постраждали, а от молодій жінці загрожувала ампутація ноги, крім того, вона втратила багато крові. Вікторію відправили на безкоштовне лікування в австрійську клініку, що спеціалізується на реконструктивній хірургії та протезуванні.

Третього потерпілого, 40-річного донеччанина Олександра Липського, «ДНРівці» підстрелили біля блокпоста, після чого тримали як заручника, а потім, вирішивши, що він не виживе, випустили. Олександру, з вогнепальним пораненням в голову і кулею, що застрягла в грудній клітці, разом з 84-річною матір’ю вдалося вибратися на Харківщину, в Козачу Лопань. Медики вважали можливим консервативне лікування, проте вирішили проконсультуватися з хірургами Австрії – чи можлива операція.

Наталя – пацієнтка номер чотири з тих п’яти, що були затверджені австрійським урядом для отримання безкоштовної медичної допомоги. Ця луганчанка практично повторила долю Жанни. У Луганську потрапила з чоловіком під обстріл «Градом» у дворі власного будинку. Чоловік від поранень помер, поранена Наталія змогла вибратися з Луганська, а згодом – доїхати до Харкова. Наталя Смирнова вже більше місяця проходить лікування в Нижній Австрії. Ні діагностика, ні лікування, подібні тим, що вона отримує в неврологічному відділенні Ландесклінікум Алленштайг, в Україні не були можливі. Крім численних осколкових поранень усього тіла, вона також отримала поранення променевих нервів обох рук. Коли приїхала, руки не працювали зовсім. Зараз самостійно їсть – це великий прогрес. Відновлення променевих нервів і функцій кистей іде повільно, необхідно консервативне лікування, яке затягується, але Наталя не втрачає надії на краще. Допомагають одужувати і хороші новини з України. Її 22-річний син нарешті знайшов роботу в Києві за фахом.

ПОВНІСТЮ ТЕКСТ СТАТТІ МОЖНА ПЕРЕГЛЯНУТИ В ЕЛЕКТРОННІЙ ВЕРСІЇ ГАЗЕТИ. КУПИТИ ЇЇ МОЖНА ТУТ

Олександр Гречаний, матеріал з газети "Слобідський край" №10 від 24.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта