Антикризові рішення: як урядовці планують полегшити удар від COVID-19

30.03.2020 16:47 COVID-19
Фото: persha.kr.ua Фото: persha.kr.ua
Карантин, який триватиме в Україні до 24 квітня, вносить свої корективи в життя громадян. Хтось був змушений піти у відпустку за свій рахунок, хтось узагалі втратив роботу. Щоб якось полегшити стан громадян, які тимчасово залишилися без заробітку, урядовці прийняли низку рішень.

Уряд ухвалив низку нововведень для отримувачів субсидій. Так, призначено додаткову компенсацію витрат на окремі комунальні послуги. Вона складатиме близько 300 гривень для кожної родини. Відповідну постанову було прийнято на засіданні Кабміну 24 березня.

– Це рішення уряду суттєво посилює програму житлових субсидій та соціальну підтримку найменш захищених категорій громадян в умовах карантину, – зазначила міністерка соціальної політики Марина Лазебна.

Окрім цього, прийнятий документ передбачає збільшення на 50 % соціальних нормативів користування електричною енергією, холодною та гарячою водою, водовідведенням та природним газом для приготування їжі і підігріву води, на які розраховано субсидію. Нормативи було збільшено через те, що у період карантину українці стали більше перебувають вдома, тож і споживання послуг відповідно зросло. Додаткова компенсація стосуватиметься понад 3 мільйонів домогосподарств.

Також спрощено процедуру призначення (зокрема на наступний період) та виплати у грошовій формі субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу. Цей процес відбуватиметься автоматично, без зайвих бюрократичних процедур.

Крім того, урядовці спростили порядок надання субсидій для громадян, які втратили роботу у зв’язку з карантином та стали на облік як безробітні. Відповідну постанову було ухвалено 25 березня.

Оформити субсидію можна онлайн. Для цього необхідно перейти на сайт Мінсоцполітики , зареєструватись за допомогою електронного підпису чи BankID, заповнити заяву про призначення субсидії та декларацію про доходи й витрати.

На пошту має прийти повідомлення про реєстрацію звернення. Але якщо цього не відбулося протягом доби, в Мінсоцполітики рекомендують заповнити заяву повторно. Рішення з приводу надання допомоги має надійти протягом кількох тижнів після реєстрації звернення.
Субсидії призначаються до кінця опалювального сезону. Щоб продовжити отримувати субсидію у наступному періоді, громадянам не потрібно звертатися до органів соціального захисту, адже цього року вони призначають її самостійно.
– Субсидія – це одна з невідкладних послуг, від яких залежить матеріальний стан громадян. В умовах карантину важливо, щоб громадяни могли залишатися вдома, уникнути зайвого ризику і оформити послугу дистанційно. Продовжуємо готувати нові послуги онлайн, щоб і після карантину люди не витрачали свій час на черги та бюрократію, – прокоментував ситуацію із субсидіями віце-прем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Якщо втратили роботу

Є нововведення для українців, які втратили роботу під час карантину. Так, у період карантину надання статусу безробітного відбуватиметься одразу після подання людиною заяви, а допомога по безробіттю призначатиметься з першого дня після реєстрації. Відповідну постанову («Про внесення змін до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу») було прийнято на засіданні Кабміну 29 березня.

Тож у період надзвичайної ситуації, яку наразі оголошено в Україні, для надання статусу безробітного не буде застосовуватися семиденний період для активного пошуку підходящої роботи. Особі відразу надаватиметься статус безробітного без необхідності протягом 7 днів відвідувати співбесіди з роботодавцями. У цей період співробітники служби зайнятості будуть підбирати можливі варіанти підходящої роботи, формуватимуть комплекс заходів, які мають вжити кар’єрний радник та особисто зареєстрований безробітний, для працевлаштування або здійснення іншого виду зайнятості.

Окрім цього, надається право зареєстрованим безробітним не відвідувати службу зайнятості протягом 30 і більше календарних днів (комунікація відбуватиметься дистанційно – телефоном, електронною поштою).

До речі, Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на 2020 рік було збільшено майже на 500 мільйонів гривень. Відповідну постанову урядовці також прийняли 29 березня. Додаткові кошти дозволять збільшити кількість клієнтів державної служби зайнятості, які можуть скористатися соціальними програмами, що є важливим для підтримки безробітних.

Читайте також: Як працює карантинний блокпост в Ізюмі — ВІДЕО

Медичні нюанси

29 березня уряд також посилив карантинні заходи через коронавірус. Прийнята постанова передбачає, що на осіб, які мали контакт з хворим на коронавірусну інфекцію або самі хворіють COVID-19 та не потребують госпіталізації, покладається обов’язок дотримуватись режиму самоізоляції.

Українці, які відвідували країни/регіони з місцевою передачею вірусу, підлягатимуть обсервації (ізоляції) протягом 14 днів. Обласні та Київська міська державні адміністрації мають забезпечити облаштування спеціальних закладів для організації обсервації, транспортування до них осіб, що їй підлягають, а також медичне спостереження за ними.

Крім того, до 5 квітня 2020 року Міністерство цифрової трансформації повинне розробити та впровадити Електронний сервіс для проведення моніторингу дотримання режиму самоізоляції та обсервації.

Пасажирський бунт

Пасажири кількох літаків, які 30 березня повернулись у Київ з Азії, відмовились підписувати документи на обов’язкову двотижневу ізоляцію. За інформацією «Української правди», через це сталася штовханина в аеропорту «Бориспіль», люди прорвалися через кордон правоохоронців і самі відчиняли двері. Після цього пасажирів інших двох літаків не стали випускати до підписання документів. Туристи заявили, що їх ніхто не попереджав про таку необхідність, а тепер, мовляв, змушують до перебування на карантині за свій рахунок у готелі.

Хоча в документах, опублікованих самими ж обуреними пасажирами, йдеться про два варіанти розміщення. Крім платного, можна перечекати 14 днів за державний рахунок у готелі в центрі Києва. До речі, Міністерство культури, молоді та спорту розіслало українським готелям листи з пропозицією підключитися до розселення прибулих з-за кордону іноземців і українців на 14 днів резервації, оплачуваної державою. Відповідно до документа, який з’явився в розпорядженні агентства «Інтерфакс-Україна», така обсервація може розпочатися з 3 квітня. Умови поселення такі: на 14 днів одномісне поселення для тих, хто повернувся індивідуально, і 2–4-місні номери для сімейних пар або сімей з дітьми.

Згідно з листом, базові умови розміщення включають стандартне одномісне поселення, оплачуване державою, вартістю 99 євро за 14 днів. Також передбачені варіанти одномісного покращеного (149 євро) або VIP-поселення (199 євро), які оплачуються самостійно. Крім того, передбачена доплата за додаткове місце для сімейних пар – 59 євро з людини, за дітей (3–4-місне поселення) – 29 євро з людини.

У вартість проживання має входити трансфер від кордону до готелю. Пакет не включає харчування, яке оплачується самостійно в готелі.

Зміни до бюджету

Уряд схвалив проект закону про внесення змін до Державного бюджету на 2020 рік. В оновленні показників ураховано вплив на макроекономічну ситуацію змін у зовнішньому та внутрішньому середовищі. Зокрема, зменшення обсягів торгівлі, споживчої активності населення, скорочення виробництва та інвестицій.

За повідомленням «Урядового порталу», доходи Державного бюджету України складуть 972 мільярди гривень. Видатки затверджені у сумі 1,263 трільйона гривень. Граничний обсяг дефіциту – 298 мільярдів гривень. Також документом визначено, що на 31 грудня 2020 року граничний обсяг державного боргу в сумі 2,386 трільйона гривень.

– Зрозуміло, що не всіма цифрами ми задоволені, але вже в другому півріччі ми сподіваємося на покращення економічної ситуації, – заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Законопроект передбачає створення у складі державного бюджету Фонду боротьби з COVID-19 та наслідками хвороби в обсязі 97,1 мільярда гривень.

Однак урядовий варіант Держбюджету Верховна Рада не схвалила 30 березня під час позачергового засідання.

Читайте також: Школярка з Балаклії безкоштовно шиє захисні маски

Автор: Андрій Соха