Коли на Харківщині введуть «жовту» зону – коментар ХОДА

26.11.2021 12:00 COVID-19
Харківська область найближчими днями може вийти з «помаранчевої» зони карантину.

Станом на 25 листопада, у Харківській області перевищений один із трьох показників для визначення регіону зі значним поширенням Covid-19. Рівень госпіталізацій складає 61,8 при нормі не більше 60 на 100 тисяч населення.

Як розповів 24 листопада заступник голови ХОДА Михайло Черняк, найближчими днями усі показники мають прийти в норму. Адже в Харківській області знижується захворюваність, кількість госпіталізацій.

Тому найближчим часом Харківська область відповідатиме вимогам «жовтої» зони.

Нагадаємо, цього тижня Кабмін посилив карантинні обмеження  у «жовтій» зоні.

– Бізнес і громадські заклади зможуть працювати лише за умови вакцинації однією дозою всього колективу. Відвідувачі так само мають бути вакциновані. Передбачено скорочення дії так званих «жовтих» ковід-сертифікатів, які стосуються 1 дози. Також скорочено термін дії цих сертифікатів у чотири рази – до 20 днів, замість 120, – сказав заступник голови ХОДА.

Крім того, згідно з нововведеннями, сертифікати необхідно буде зчитувати через застосунок «Дія», а не лише перевіряти візуально їхню наявність. Штраф за недотримання правил становить від 34  до 170 тисяч гривень.

Читайте також: У Харківській області виявили 590 нових випадків захворювання на COVID-19

За словами Михайла Черняка, на території області сформовані мобільні бригади, що здійснюють перевірки. До них входять представники Нацполіції і Держпродспоживслужби. Щодня вони проводять моніторинг різних об'єктів і підприємств різних форм власності.

Відсторонення від обов'язків  освітян, що не мають вакцинації, Черняк назвав ефективним, оскільки тепер регіон має найкращі показники вакцинації у цій галузі. В обласній адміністрації та органах виконавчої влади майже не залишилось невакцинованих працівників.

– Я думаю, що, перебуваючи у «жовтій» зоні, ми матимемо можливість продовжити високі темпи вакцинації. Ще раз наголошую, що вакцинація ефективна. Це вже доведено нашим досвідом, який ми отримали під час цієї хвилі. Вона дійсно працює, дійсно захищає, дійсно рятує життя і щонайменше гарантує більш легку форму перебігу хвороби, – наголосив Михайло Черняк.

Автор: Тамара Кіч