На Харківщині кожна п'ята людина з діагнозом COVID-19 тяжко переносила хворобу

13.01.2021 13:55 COVID-19
Станом на 13 січня на коронавірус захворіло майже 3 % населення Харківської області.

За даними Харківського обласного лабцентру, з початку епідемії діагноз COVID-19 в Харківській області підтвердився  у 72 939 осіб або у 2,7% населення.  Кожен п’ятий житель Харківщини с коронавірусом мав важкий перебіг хвороби. З початку епідемії померло 1192 людини, тобто показник смертності складає 45,0 на 100 тисяч населення.  Летальність обумовлена  супутніми захворюваннями, віком хворих і несвоєчасним зверненням за медичною допомогою.

За даними оперативного аналізу лабцентру, в області на ГРЗ захворіло 2 124 людини, 259 з них обстежили методом ПЛР на наявність РНК SARS-CoV-2 , це 12,1 %. Позитивний результат отримали 109 хворих (42,1 %).

Фахівці лабцентру нагадують, що у більшості випадків COVID-19 починається як звичайне гостре респіраторне вірусне захворювання. У більшості людей хвороба протікає легко, тому захворілі не звертають уваги на свій стан, не проходять обстеження та не отримують відповідного лікування. За медичною допомогою звертаються при розвитку дихальної недостатності або інших важких ускладненнях (гострих інфарктах, інсультах).  Особи з невстановленим діагнозом COVID-19 не дотримуються ізоляції, інфікуючи оточуючих.

Читайте також Найменше нових хворих на коронавірус виявили в Лозівському та Богодухівському районах

 Як повідомляють у Харківському лабцентрі, відповідно до діючих наказів  Міністерства охорони здоров’я  України особи з ознаками ГРВІ підлягають обов’язковому тестуванню на COVID-19 методом ПЛР або швидкими тестами на визначення антигену SARS-CoV-2 з наступним підтвердженням  діагнозу методом ПЛР.  

Усього в області провели 289682 ПЛР-тестувань, за минулий тиждень – тільки 8895. Станом на ранок 13 січня неопрацьованих залишків зразків біоматеріалу немає. Лабораторії працюють з неповним навантаженням від наявних потужностей.