Не всі підприємці Харківщини отримають допомогу у 8 тисяч гривень

07.12.2020 17:31 COVID-19
Фото: Дебет Кредит Фото: Дебет Кредит
В Україні запроваджують новий механізм підтримки бізнесу в умовах карантину.

4 грудня Верховна Рада схвалила законопроєкти щодо підтримки людей і бізнесу на карантині. Зокрема, парламент ухвалив за основу та в цілому законопроєкт № 4429 «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Відповідно до закону, працівники та фізичні особи – підприємці, які постраждали через карантинні обмеження, мають право на одноразову матеріальну допомогу у розмірі 8 тисяч гривень. Зокрема, для ФОПів передбачена компенсація за втрату частини доходу внаслідок карантину.

Для отримання допомоги ФОП повинен мати в переліку видів діяльності першим той, який обмежується під час карантину.

Це роздрібна торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами (КВЕД 47); тимчасове розміщування (КВЕД 55); діяльність із забезпечення стравами та напоями (КВЕД 56); демонстрація кінофільмів (КВЕД 59.14); діяльність у сфері творчості, мистецтва та розваг (КВЕД 90) та діяльність у сфері спорту, організування відпочинку та розваг (КВЕД 93).

За словами президента Асоціації приватних роботодавців Олександра Чумака, вимога в законі, яка передбачає, що один із вищезгаданих видів діяльності має бути першим, значно ускладнює процедуру отримання цієї допомоги для бізнесу.

– Отримувачами допомоги можуть бути тільки шість кведів, і це означає, що більшість підприємств не підпадає під цю підтримку. Приміром, ті ж перукарні, а також багато ФОПів, які займаються цією діяльністю, але КВЕД у них не є основним. Річ у тому, що КВЕД – це коди, які були впровадженням статистичної звітності, аби враховувати напрями діяльності. І ніколи не були визначальними для потреб податкових. Тому підприємці вносили КВЕДи, не дуже замислюючись над тим, який саме має бути першим. Це є головною проблемою, з якою зіткнуться підприємці, – пояснив Олександр Чумак.

Читайте такожНа 1 мільярд доларів підприємці області продали свого товару за кордон

Ті ж ФОПи, у яких вид діяльності не підпадає під карантинні обмеження, допомогу не отримають. Не зможуть отримати гроші й ті підприємства, які зареєстровані менш ніж за три місяці до набрання чинності цим законом. А також ті підприємці, які у 2020 році сплатили ЄСВ менш ніж за три місяці.