Які лампочки насправді економлять електроенергію. Перелік

22.09.2015 09:30 Економіка
Фото: diod.in.ua/ Фото: diod.in.ua/
Світлодіодні лампочки (LED) заповнюють зали та спальні українців. Які з них дійсно економлять гроші в наших гаманця, визначили фахівці.

LED-лампа має чималу кількість унікальних характеристик: тривалий термін експлуатації, дуже низький рівень енергоспоживання, високу світловіддачу та широкий діапазон відтінків кольору. Світловий потік у таких лампах не пульсує, а це знижує навантаження на зір і психіку в цілому.

Та серед чисельних переваг світлодіодних ламп вирізняється головний недолік – погане тепловідведення.

Фахівці ДП «Харківстандартметрологія» провели експертизу світлодіодних ламп і з’ясували, які з них є дійсно енергозберігаючими. Для експертизи були закуплені найбільш поширені світлодіодні лампи різних виробників: ТМ «Maxus», ТМ «Philips», ТМ «Electrum», ТМ «Feron», ТМ «Emilight», ТМ «Jazzway», ТМ «Voltega» – усі виробництва Китаю та лампа світлодіодна ТМ «Evrolamp» виробництва Німеччини. 

Під час випробувань першим у лампах перевірили світловий потік. За результатами випробувань встановлено, що після стабілізації (через 2 години роботи) лампи чотирьох торгових марок («Maxus», «Philips», «Emilight» і «Jazzway») знизили значення світлового потоку від заявленого на маркуванні на 5,7% , 3,1%, 10,2%, і 8,2% відповідно. Відзначилися високими показниками світлового потоку «Voltega», «Feron» ,«Evrolamp» і «Electrum».
Також перевірили потужність ламп і порівняли її з потужністю, заявленою на етикетці. Її відхилення в меншу сторону при збереженні високого світлового потоку можна лише вітати. Такі характеристики спостерігалися у ламп торгових марок «Electrum», «Feron», «Evrolamp», «Voltega».

Наступним показником для випробувань став індекс передачі кольору – Ra. Чим нижчий індекс енергозберігаючої лампи, тим гірше її властивості передачі кольору. Для людини комфортний діапазон передачі кольору в 80-100 Ra. Результати тестування свідчать про те, що фактичні значення індексу передачі кольору у ламп торгових марок– «Feron»,«Emilight», «Evrolamp» , «Jazzway»– нижчі за 80 Ra. У лампи «Maxus» індекс передачі кольору хоч і знаходився в межах допустимого діапазону у 83,1 Ra, але при цьому є нижчим від заявленого значення на етикетці– 90 Ra. А у LED– ламп «Electrum» фактичні значення індексу передачі кольору складають 80 Ra, що є вище значень, заявлених на упаковці,– 70 Ra.

Ще один показник, який був протестований,– температура кольору. Він відповідав заявленим значенням у LED ламп усіх торгових марок.

За найцікавішим показником для споживачів– світловою віддачею (енергоефективність) з восьми протестованих світлодіодних ламп лише три перевищили планку 90 Лм/Вт. Це лампи «Electrum» та «Feron», що показали енергоефективність в 92 Лм/Вт, і явний лідер тестування– лампи «Voltega»– з результатом у 111,2 Лм/Вт.

Найбільш економною за вартістю на 1 Лм є лампа «Electrum»– 0,17 грн./Лм, а найменш економною– лампа ТМ «Jazzway» з результатом 0,29 грн./Лм.

До речі, на відміну від ламп розжарювання, світлодіодні лампи виробляються з різною температурою кольору, яка може коливатися від 2700 до 10000 К. Завдяки цьому LED лампи відкривають можливість підібрати колірну температуру освітлення для різних житлових зон, використовуючи світло різних відтінків. Найкращим варіантом для житлового приміщення є лампи з теплим білим типом випромінювання – мають колірну температуру 2000-3000 К. Для робочих поверхонь, наприклад, кухонний або письмовий стіл, і для вулиць найкраще підійде нейтральний білий – колірна температура 3500-5000 К. Холодний білий з колірною температурою у понад 5000 К має невеликий блакитний відтінок і добре підходить для офісних приміщень, вуличної рекламної продукції.

Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта