Банківська плутанина із зарплатними картками. Чи варто заводити нову

23.10.2014 07:33 Економіка
finance.lg.ua finance.lg.ua
Не так давно у деяких ЗМІ з’явилася інформація про обмеження використання зарплатних карток.

Писали це, посилаючись на постанову Національного банку України № 499. Але, як пояснили нам у харківському управлінні НБУ, ця постанова стосується лише бухгалтерських рахунків, яких може бути декілька на одній карті. Цього вимагає нова редакція Податкового кодексу, який набрав чинності 1 серпня 2014 року.

Таким чином, НБУ ліквідував лазівку, яка могла дозволити українцям уникати сплати податку на доходи з банківських відсотків. Тепер банки зобов’язані платити від імені своїх клієнтів-фізосіб податок у розмірі 15 % від отриманих ними відсотків з усіх банківських рахунків, крім тих, на які перераховуються зарплати, пенсії, стипендії та соціальні допомоги. Однак ці нововведення ніяким чином не забороняють переводити на зарплатні картки якісь інші гроші, кошти надходитимуть на окремий рахунок.

Проблеми з переказами можуть виникнути лише тоді, коли власник карти є клієнтом малоінноваційного банку, де на карті не може бути більше одного рахунку. В сучасних банках уже давно на одній карті ведуть декілька бухгалтерських рахунків.

Також ви можете відкрити взагалі нову банківську карту, яку будете використовувати в особистих цілях (для отримання різних переказів у мережі Інтернет або через термінал самообслуговування). Часу це займе небагато – 10–20 хвилин, та й на вашому гаманці відкриття нової карти особливо не відіб’ється – багато банків роблять це абсолютно безкоштовно або за чисто символічну плату. Головний мінус несоціальних і незарплатних карток – комісія. Коли у банкоматі будете знімати з неї гроші, банк за це візьме свої відсотки. А от самостійно вносити на карту гроші та розплачуватися нею в магазині можна без будь-яких комісій.

Юлія Шматченко, матеріал з газети "Слобідський край" №126 від 21.10.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта