Деякі ліки можуть подешевшати найближчим часом

18.01.2016 10:09 Економіка
Фото: Віктор Кочетов Фото: Віктор Кочетов
Цього року збережено пільгове оподаткування фармацевтичної галузі, а саме 7%, а не 20%, як пропонувалося в рамках податкової реформи, а ще з 1 січня знято мито на імпорт.

Через це українські фармацевти очікують здешевлення закордонних препаратів.

- Якщо буде стабільний курс валюти, ми очікуємо до 5% зниження цін на імпорт. Реально побачити це в аптеках  можна буде із середини лютого, - сказав директор державного оптово-роздрібного підприємства «Обласний аптечний склад» Андрій Бакаєв.

Він також додав, що зараз спостерігається ажіотаж на ліки через збільшення захворювань на ГРВІ та грип.

-Єдине, у зв’язку з тим, що ціни на ліки у 2014-2015 роках росли, люди почали переходити на вітчизняні лікарські препарати. За рік у середньому на 5% у нас збільшилися продажі саме вітчизняних препаратів у порівнянні з 2014 року,- розказав Андрій Бакаєв.

Читайте також: ЯК ЗА РІК ЗРОСЛИ ЦІНИ НА ЛІКИ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Крім того, фахівець розповів, що нині споживачі усіляко намагаються економити, навіть якщо мова йде про здоров’я. Люди перестали брати необхідні препарати упаковками. Наприклад, якщо в упаковці 20 пігулок, а потрібно 10, то вони беруть половину упаковки.

- По аптечним пунктам у лікарнях ситуація така, що люди спільно з лікарем визначаються щодо набору ліків для лікування, виходячи не з ефективності препаратів, а з власного бюджету. Тобто купують те, на що вистачить грошей, - констатує Андрій Бакаєв.

Ефективніші препарати, як правило, імпортні, а отже, й дорожчі. То ж і звертаються люди до старих препаратів, які вже давно на ринку. А разом із тим кожного року з'являється новий штамп захворювань, того ж грипу. Адже вірус мутує, звикає до препаратів, головно антибіотиків. Із такими вірусами потрібно також боротися сучасними препаратами, наголошують фахівці.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта