Фінансові піраМММіди: гроші з повітря, чи гроші на вітер

06.08.2012 10:21 Економіка
Не все те золото, що блищить, каже народна мудрість.

Та коли піддаєшся золотій лихоманці, не завжди вмикається розум – запал змушує грати далі, попри всі сумніви у чесності та справедливості правил гри.

Рекламу – у маси, маси – у піраміду

Хто займається пірамідами «професійно», знає, що без притоку нових людей розвивати їх неможливо, адже головне правило піраміди – «попереднім сплачується за рахунок наступних».  Тож, у діло йде агресивна реклама, яка обіцяє молочні ріки і масляні береги – безтурботне й привільне життя, невичерпний матеріальний статок і добробут. Кошти, які витрачаються на рекламу, особливо на її початковій стадії, злічуються десятками та сотнями тисячами доларів, а у міру масштабності проекту в піар вкладають і мільйони.

Сергій Мавроді, засновник однієї з найбільших пірамід – «МММ», яку по праву можна назвати транснаціональною, – не приховує, що саме реклама є двигуном його піраміди.

«Механізм досить простий і зрозумілий навіть найвіддаленішій від економіки людині. Одні допомагають іншим. Попереднім сплачується за рахунок наступних. Усе!... Що треба, щоб це працювало? Лише те, щоб приплив нових (учасників. – Ред.) не припинявся і підтримувався на достатньо високому рівні. Тільки і всього. А це легко досягається рекламою та високими відсотками...», – пише пан Мавроді на своєму сайті.

Та реклама від реклами відрізняється. Просуваючи піраміди в маси, завжди (!) використовують методи психологічного зомбування. «Мы Можем Многое!» (з російської – Ми можемо багато чого!)» та «Все всем платится!» (з російської – Усе всім платиться!) – ці слогани рекламної кампанії МММ наче мантру повторюють її ідейні натхненники. В Інтернеті на відеосервісах можна побачити виступи піарників головної піраміди на пострадянському просторі, які з пристрастю проповідників повторюють і повторюють ці слогани. Напевно для того, щоб окрім цих слів у макітрах довірливих адептів більше нічого не лишилося.

Рекламодавці грошового раю вдаються до різноманітних прийомів, аби бажана інформація про піраміду потрапила на очі та до вух потрібних людей. Так, у Новосибірській області рекламу про МММ вклали у пакунки з хлібом. У Харкові методи масштабніші: величезний рекламний банер розмістили на недобудованому бізнес-центрі «Ковчег», який розташований на перетині вулиць Клочківська, Космічна, Ромена Роллана, Шатилова Дача і Павловська. Щоправда, був він там недовго.


Рекламна кампанія пірамід має схожі риси з військовою стратегією й тактикою. Спочатку йде потужне  «бомбардування» рекламою на телебаченні та у пресі. Потім «територію зачищають технікою»:  автопробіги з рекламою на бортах автівок. А далі – допомога нужденним, благочинність, масові акції, роздача буклетів. І наостанок у бій йде «піхота»: керівники структурних підрозділів у особистих розмовах агітують долучатися до лав учасників піраміди.

Загалом, фінансові піраміди дещо нагадують релігійну організацію. В них є груповий розподіл, наставники, проповідники та лідери. А головне – у них є ідея, що заволодіває масами. Проповідь про безтурботне красиве життя, в якому є автомобілі, квартири, яхти, подорожі, модний одяг, смачна їжа тощо просто приречена на успіх. До того ж, людям пропонуються не лише гроші, а й влада.  Слоган МММ «Мы можем многое!» учасники гри тлумачать і так, що можна диктувати свої умови уряду, офіційній владі.

Що свідчить закон?

«Антипірамідальне» законодавство на пострадянському просторі практично відсутнє. Саме тому діяльність МММ сьогодні важко класифікувати як злочинну.  А от у розвинених країнах фінансові піраміди є нелегальними й прямо забороняються. Наприклад, у США, Великобританії, Канаді, Китаї, Австралії, Бразилії, Туреччині, а також майже в усіх європейських країнах.

В Україні законодавством теж не врегульовано кримінальну відповідальність за створення, сприяння діяльності, пропонування участі та рекламування пірамідальної схеми. Тому Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, розроблено проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо заборони створення пірамідальних схем)».

Проектом Закону пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 1901 «Створення, сприяння діяльності, пропонування участі, рекламування пірамідальної схеми», якою буде визначено ознаки пірамідальної схеми та встановлено кримінальну відповідальність за створення, сприяння діяльності, пропонування участі, рекламування пірамідальних схем в Україні.

Прийняття цих змін  до Кримінального кодексу України дозволить притягувати до кримінальної відповідальності осіб, які створили, сприяли діяльності, пропонували участь або рекламували пірамідальну схему, і припинити діяльність пірамідальних схем та їх рекламу на території України.

Перший заступник голови начальника управління податкової міліції Державної податкової служби  в Харківській області Володимир Михайлов прокоментував «СК» законність діяльності МММ. За його інформацією, за різними оцінками, на території нашої країни проживають від 5 до 10 мільйонів вкладників піраміди.

– Схема роботи дуже проста: люди приходять в офіси МММ, там їм пропонують відкрити рахунок у банку – так людина перераховує свої  кошти на рахунок «десятника». Платіж позначають, як не пов’язаний з фінансово-господарською діяльністю. Таким чином, творці піраміди роблять видимість повної відвертості і законності, але фактично цей вид діяльності є простим збиранням грошових коштів від вкладників і жодної фінансової або інвестиційної діяльності не ведеться. У МММ не існує власних ліквідних активів взагалі. Усе питання зводиться до точки неповернення по виплатах, а саме, коли динаміка накопичення нових внесків вже не зможе наздогнати динаміку виплат, – розповів податківець.

Володимир Михайлов зазначив, що отримання однією фізичною особою грошових коштів від іншої шляхом перерахування з одного рахунка на іншій, згідно зі ст. 164 Податкового Кодексу України вважається  його доходом.

–  Тому кожний учасник піраміди зобов’язаний сплатити податок від 5 % до 17 % від загальної суми. Відповідальність за несплату податкових зобов’язань передбачена ст. 212 Кримінального Кодексу України, санкції якої передбачають штрафи до 14 млн грн, – підкреслив він. – Згідно з податковим законодавством,  фізична особа, яка одержує дохід, є платником податку на дохід фізичних осіб. І коли за фактом шахрайства буде збуджено кримінальну справу, то всі рахунки фізичних осіб стануть відомі контролюючим органам. Тоді всім учасникам цієї «фінансової феєрії» доведеться сплатити податки, передбачені чинним законодавством України.

Повернення коштів не гарантується!

Керівники структурних підрозділів МММ скептично оцінюють імовірність прийняття таких змін, адже на їхню думку, якщо вже закривати їхню піраміду, то доведеться закривати й усі банки, адже вони теж мають пірамідальну структуру.

Саме у цьому під час телефонної розмови переконував мене  Андрій, який є «десятником» МММ (очолює дрібну ланку пірамідального ланцюга).

Кор.: Зараз багато розповідають про те, що введуть кримінальне покарання за діяльність фінансових пірамід. У мене є невеликі кошти і я міркую, реєструватися чи ні? Наскільки великий ризик?

– Звісно, що реєструватися, – без вагань відповів Андрій. – Цей проект, який ми запустили, йде в піку банківській, фінансовій системі. От і запитання: чи будуть ці системи вітати наш проект? Безумовно, будь-яку людину можна зупинити  страхом. Вони бачать нашу динаміку.  Спочатку вони казали: вас обдурять, це лохотрон. І раптом цього не відбувається. Тоді вирішили залякати з іншого боку: буде введено кримінальну відповідальність. На сьогодні у світі немає такого закону, який забороняє вільне поводження з власними грішми.

Напевно, Андрій зовсім не читає Інтернет і не дивиться телебачення, де вкладники-невдахи, серед яких люди з вищою освітою, інтелігенти, розповідають про те, як їх «розвели». Хоча чого скаржитися – вони були попереджені, що гроші можна втратити. Інформація про те, що МММ – це піраміда, яка не гарантує повернення коштів, є й на офіційному сайті Сергія Мавроді і постійно лунає з його вуст у десятках інтерв’ю.

Післямова

Експерти-економісти зазначають, що всі піраміди ґрунтуються на базовому економічному принципі – довірі. Поки довірятимуть ідеологу піраміди, він може будувати їх скільки завгодно. Так і відбулося з МММ-2011, яка рухнула, але відразу з’явилася МММ-2012, за рахунок вкладників якої планується виплатити борги попередньої піраміди. Коли впаде МММ-2012, пан Мавроді, якщо захоче, створить МММ-2013. Поки люди вірять Мавроді, його піраміди існуватимуть.

Спокуса легких грошей завжди гіпнотично впливатиме на людину. Напевно, кожний бажає робити гроші з повітря, але ніхто не хоче викидати гроші ні вітер.

Коментар психолога

Які психологічні мотиви участі людей у фінансових пірамідах і особливо в МММ-2012, ми запитали у психолога Оксани Лисянської.


– Грошові піраміди дають необхідне видовище і надію, відчуття грошового прибутку, азарт і віру у вдалу взаємодопомогу. Якщо зазирнути на офіційний сайт МММ-2012, то можна знайти дуже непоганий момент навіювання: усе просто, усе чесно, усе яскраво.
(Відвідувачів сайту попереджають про усі ризики, відкрито називають МММ пірамідою і навіть наполегливо просять не брати участь у грі через імовірність втратити свої гроші. – Ред.)

Ця банальна простота і деколи різкість виразів вабить, але тут працює принцип: «Дій!». Коли звучать фрази «не потрібно, не роби, не бери участь», включається особливість підсвідомості, де частка НІ не сприймається у принципі. І виходить, що психіка сприймає чітку команду до дії!

Ще одним важливим чинником участі у фінансових пірамідах є ризик. Уміння усвідомлювати й управляти ризиками у нашому житті є одним з базових умінь, які забезпечують нашу життєстійкість, розвиток і вдосконалення. Небагато хто цим умінням володіє.

Сильний вплив на психіку має й економічна ситуація в країні.  Усі ці моменти можуть призвести до так званого «грошового неврозу», який, у свою чергу, –  спричинити низку фізіологічних і психосоматичних проблем. Для нашої психіки дуже важливо тримати баланс між сподіванням на успіх і чіткою метою, бажанням і раціональністю, ясним розумінням і аналізом своїх дій і нашими мріями, – впевнена Оксана Лисянська.

Юрій БОРЩ, матеріал з газети "Слобідський край" №93 від 04.08.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта