"Гостинки" більше не в моді. Яке житло найпростіше продати у Харкові

04.03.2015 07:24 Економіка
dergachi.kha.olx.ua dergachi.kha.olx.ua
Кореспондент "СК" поспілкувався з харківськими ріелторами, аби з'ясувати ситуація на ринку нерухомості у місті та області.

Певне пожвавлення на ринку нерухомості почалося після напливу в область переселенців із Донбасу.

Найбільші хвилі, за словами ріелтерів, припадають на вересень, листопад і грудень. Люди, які приїжджають із зони АТО, схильні швидко приймати рішення і не затягують з купівлею. Єгор Ігнатій згадує клієнта з Маріуполя, з яким працював наприкінці серпня. Тоді там була вкрай складна обстановка. Люди жили у страху й очікуванні обстрілів.

– Уся процедура від вибору квартири до переїзду тоді зайняла близько тижня. У понеділок ці люди обрали квартиру через Інтернет, у вівторок зранку чоловік уже був у Харкові і домовлявся про огляд квартири, а через два дні укладалася угода. Ще за кілька днів у нове житло переїхала вся сім’я, – розповідає ріелтер Єгор Ігнатій.

Найбільшою популярністю у переселенців сьогодні користуються будинки та великі квартири у віддалених районах Харкова та передмісті – до 30 км від Першої столиці. Люди шукають насамперед дешеве житло, куди можна переїхати всією родиною. Передмістя ж популярне тим, що ціни на житло там набагато нижчі, ніж у Харкові, а на роботу до міста звідти можна дістатися на громадському транспорті.

– Я нещодавно працював із родиною з Донбасу, яка купила цілком пристойний дім за 9 тис. доларів у селищі Буди Харківського району. Це будинок у 80 кв. м з газом. Щоправда, зручності на вулиці, – каже Єгор Ігнатій. – Ще у минулому році цей дім продавали за 20 тис. доларів.

Ріелтер переконує – зараз найкращий час продавати нерухомість в області. До агенцій сьогодні звертаються багато переселенців з Донбасу, які мають усього кілька тисяч доларів і хочуть за ці гроші купити хоча б щось. На маленьку хатинку в селі швидко знайдуться покупці, якщо продавець поставить реальну, обґрунтовану ціну. Так, гроші за такий будиночок ви виручите невеликі, але він точно продасться.

А от що зараз, навпаки, не у моді, то це «гостинки». Ще не так давно цей вид житла користувався попитом через свою невисоку ціну. Сьогодні ж різниці між вартістю такої міні-квартирки та повноцінної ізольованої однокімнатної майже немає. Тому покупець, додавши кілька тисяч доларів, як правило, все ж таки купує квартиру.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 22 від 21.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта