Ізюмський приладобудівний завод сформував портфель замовлень на 2013 рік

10.01.2013 14:35 Економіка
фото Тамари Кіч фото Тамари Кіч
Донедавна Державне підприємство «Ізюмський приладобудівний завод» було у серйозній фінансовій скруті:

Понад 7 млн грн збитків, відсутність замовлень і вкрай обмежене виробництво. Усього за три місяці з квітня до липня 2012 року, підприємство із збиткового стало прибутковим, запрацювало у повний робочий тиждень, а в заводчан на 30 % збільшилася зарплата.

Чим глибша яма, тим вищі стрибки

Подолати скрутне становище на потужному підприємстві допомогли управлінська політика Державного концерну «Укроборонпром», до складу якого ДП «ІПЗ» увійшло два роки тому, а також вивірені кроки нового директора – Леоніда Шоломицького.

– ДК «Укроборонпром» максимально прибрав від виконання замовлень сумнівні комерційні фірми, які постачали продукцію без сертифікатів для техніки, яка йде на експорт, для іракського, таїландського контракту, для Міноборони, – розповідає директор заводу. – На сьогодні вся продукція на ці машини постачається тільки підприємствами Концерну.

За словами Леоніда Валентиновича, обсяги замовлень підприємства зросли удвічі. Так, на 1 листопада вдалося виробити продукції на 80 млн грн проти плану 65 млн грн, а вже до кінця 2012 року загальний об’єм виробництва складе до 110 млн грн. Якщо врахувати, що лише на 1 квітня 2012 року завод мав близько 7 млн грн збитків, такий ріст виробництва видається великим досягненням. Проте за кожним маленьким і великим успіхом заводчан стояли нелегкі, але рішучі дії.

Спочатку із заводу списали застаріле обладнання, а отримані кошти використали на модернізацію. Нове обладнання дозволило знизити собівартість продукції та вивести її на ринок уже конкурентоспроможною. Другим нелегким, але ефективним кроком стало скорочення близько 400 співробітників заводу, переважно управлінського та обслуговуючого персоналу. Робочих же, які працюють безпосередньо на виробництві, навпаки – залучили. Оптимізація кількості працюючих на заводі відбувалася і за рахунок розширення спеціалізації працівників.

– У єдиному тарифно-кваліфікаційному довіднику є спеціальність «оптик». Це робочий, що охоплює весь цикл обробки лінз: від грубого обдирання і шліфування, потім – точного шліфування й полірування, усього чотири операції. На заводі працювали окремі вузькі спеціалісти зі шліфування, обдирання й полірування. Було таке, що один поверх (що виконує одну операцію) працює понад норму, а інший поверх – стоїть, тобто люди приходять на роботу і нічого не роблять. Ми перевели частину людей на відрядну плату. Під час переходу підприємства із казенного до державного уклали новий штатний розпис і ввели спеціальність «оптик». Таким чином ми стимулювали людей на опанування суміжних професій і підвищення розряду, – ділиться Леонід Шоломицький.

Професіоналізм заохочується

Новому керівництву довелось провести організаційні заходи, посилити відповідальність за брак, суворішою стала трудова дисципліна. Але при цьому умови роботи на підприємстві покращились. Середня зарплата, яка становила 1250 грн, з 1 жовтня зросла на 30 %, у листопаді склала близько 2000 грн. Спеціалісти вищих розрядів отримують 4–5 тис. грн на місяць, при цьому стабільно, без затримок і в повному обсязі. За словами директора, у перші 2–3 місяці керівництва йому довелось дещо обмежити соціальний пакет, адже на його виплати у тоді ще збиткового підприємства не було коштів. Тепер же соціальний пакет виконується адресно, з індивідуальним підходом до кожного працівника.

– Для молодих спеціалістів створено хороші умови, – зазначає директор. – По-перше, для приїжджих ми винаймаємо квартири, скоро зробимо гуртожиток. По-друге, ми встановлюємо підвищувальний коефіцієнт під час заступання на роботу, комусь надбавку даємо, комусь оплачуємо транспорт.

Зараз на підприємстві працюють 1200 чоловік, середній вік співробітників становить 46 років. Але директор докладає максимум зусиль для омолодження колективу.

Заводу ще необхідні кваліфіковані спеціалісти: електронники, верстатники на станках з ЧПУ та на координатних оброблювальних центрах. У 2012 році завод оплатив заочне навчання 47 осіб, з яких оберуть десятку найкращих для роботи на підприємстві. А троє молодих спеціалістів уже влаштовані на керівні посади та мають великі успіхи в роботі. Зокрема, Дмитро Осипенко, який закінчив Автомобільно-дорожній університет і прийшов на завод механіком гаражу.

– Дуже талановитий хлопець, – хвалить підлеглого Леонід Шоломицький. – Він зараз заступник начальника транспортного цеху. Дуже вдало вправляється з роботою: як прийшов водій із запахом спиртного, він його на маршрут не випускає, відрядження не дає. Завдяки його зусиллям відновлено багато машин. Відремонтували трактор, КамАЗ, МАЗ. Крім того, за його ініціативи заводський автобус почав розвозити співробітників містом.

Робота приладобудівного заводу приносить користь і місту. Зараз підприємство сплачує удвічі більше податків, пенсійний фонд виріс більше ніж удвічі, підприємство бюджетоутворювальне для Ізюму. Крім того, завод готовий віддати у комунальну власність незадіяні території – близько 28 га. Цю землю, за словами мера Ізюма Олександра Божкова, використають для створення інвестиційних майданчиків: тут розташують підприємства з переробки овочів.

Коло замовників вдалося розширити

Важливим досягненням Ізюмського приладобудівного стало розширення кола замовників продукції. У першу чергу підприємство повернуло колишніх клієнтів із Російської Федерації, заводи з виробництва бронетехніки: ЗАТ «Курганмашзавод», Арзамаський машинобудівний завод, Тульське ЦКБ ОВТ тощо. Налагодити відносини вдалося і з вітчизняними підприємствами, що виробляють суміжну продукцію.

– Завдяки управлінській ролі концерну в нас нема боргів від суміжників, сплачується все вчасно і в повному обсязі. Концерн контролює, щоб підприємства вчасно розраховувались між собою. Ми випереджаємо графіки виконання замовлень для іноземних замовників і Міністерства оборони, – розповідає директор заводу.

Великою допомогою в подоланні кризи на підприємствах ДК «Укроборонпром» стала й особиста позиція Президента України. За словами директора підприємства, під час зустрічі з Віктором Януковичем у жовтні він отримав гарантію розширення замовлень по лінії Міністерства оборони. Уже в 2012 році завод отримав додаткові замовлення дослідно-конструкторських робіт із систем управління озброєнням. Також Президент гарантував замовлення оптичних приладів для вітчизняних БТРів на 2013 рік.

Розширити коло замовників продукції вдалося й завдяки впровадженню нових технологій виробництва і новітніх розробок. Підприємство має у своєму розпорядженні потужний конструкторський підрозділ, до якого входять декілька конструкторських бюро і низка технологічних відділів. Кваліфіковані інженери-електронники, механіки, оптики, профільні конструктори розробляють нові оптико-електронні прилади для систем керуванням вогнем, а також модернізують наявні.

– Ми почали розробляти нову тематику – стабілізацію лінії прицілювання в сухопутній техніці, якої ще немає у світі. Ступінь готовності цього приладу близько 60 %, ми його розробляємо за свої кошти. Над розробкою працюють найкращі спеціалісти – електронники з Ізюма, Харкова, Києва, – розповідає Леонід Шоломицький. – Крім того, ми недавно зробили високоточну вимірювальну призму для налаштування елементів систем управління озброєнням. Робота була настільки складною, що від неї відмовились три європейські підприємства. Тепер цю розробку нам замовив Ізраїль.

Оптичні прилади ізюмського заводу охоче купують підприємства  США, Бельгії, Англії, Франції, Німеччини і Китаю.

Сьогодні Державне підприємство «Ізюмський приладобудівний завод» орієнтується не лише на військовий ринок, а й на ринок народного вжитку. Обсяг народногосподарської продукції збільшився з 7 % до 18 %. Зокрема, на підприємстві виготовляють нівеліри і бусолі, зорові труби і приціли, розробляють мікроскопи в рамках програми «Кожній школі – мікроскоп». Багато видів лінз виготовляється для медичного застосування. Кожного року два українські підприємства замовляють в Ізюмі дзеркала, лінзи, оптику й оптичні деталі приблизно на 3 млн грн. В Україні ДП «ІПЗ» – єдине підприємство, яке варить оптичне скло і виробляє активні елементи лазерів. А незабаром в Ізюмі знову з’являться окуляри місцевого виробництва. Адже керівництво заводу планує поновити виробництво окулярної лінзи.

– Є два шляхи: ми готуємо договори на виготовлення печі для варіння окулярних лінз, це процес тривалий і високовартісний, – вважає директор заводу. – Другий шлях – ми купуємо заготовку або в Білорусі, або в Китаї, і будемо робити в себе окулярну лінзу. Я думаю, що через рік ця лінза буде випускатися на заводі. У фірмові оправи ставитимемо своє скло, це будуть складні астигматичні лінзи.

У «портфелі замовлень» – 150 мільйонів

Перспектива підприємства, на думку його керівника, полягає в реструктуризації, яку проводить ДК «Укроборонпром». У першу чергу вона має сконцентрувати виробництво, покращити систему управління і об’єднати потужності українських підприємств, які випускають один вид продукції.

– За планом реструктуризації ДК «Укроборонпром», головним підрядником усього оптичного виробництва і приладобудування систем управління озброєнням в Україні має бути Ізюмський приладобудівний завод, – пояснює Леонід Валентинович. – Уже готуються для цього документи.

ДП «Ізюмський приладобудівний завод» має портфель замовлень на 2013 рік загальною сумою 150 млн грн. Але директор сподівається на більше: розширити співробітництво із іноземними замовниками та зберегти динаміку нарощування темпів виробництва. А це означає, що без роботи завод не залишиться, і його колектив може впевнено дивитись у майбутнє.

Тамара КІЧ, матеріал з газети "Слобідський край" №4 від 10.01.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта