На 10 покупців 36 квартир. Що робиться з ринком нерухомості у Харкові

02.03.2015 14:40 Економіка
www.dom.kharkov.ua www.dom.kharkov.ua
Через стрімкий ріст долара та сусідство Харківщини із зоною АТО ринок нерухомості в області застиг.

Кількість угод за рік скоротилася вдвічі, а ціни на житло впали до небувалого рівня. І це вам на руку.

Євгеній із дружиною переїхали на Харківщину минулого року. Подружжя давно мріяло перебратися ближче до дітей і жити на природі. В агенції нерухомості родині підібрали будинок у селі Рубіжне Вовчанського району. За 50 тис. доларів сім’я придбала двоповерховий дім 2000-х років будівництва площею понад 150 кв. м, розташований на березі Печенізького водосховища. У будинок підведено всі комунікації, окрім газу. Топити треба дровами, вугіллям або популярними сьогодні пелетами.

– Зараз у нашому районі продають будинки вже за 25–30 тис. доларів, – розповідає Євгеній.

Така ситуація цілком виправдана, адже ціни на житло з початком кризи в Україні обвалилися. На початку 2014 року вартість квартири в Харкові стартувала від 1042 доларів за 1 кв. м. За рік ціна впала до 827 доларів, тобто на 11 %. Що ж стосується реальної ціни угоди, то вона зменшилася на 27 % – з 992 доларів до 731 долара за 1 кв. м, і це падіння триває.

КУПУВАТИ АБО ПРОДАВАТИ? ЧИТАЙТЕ СТАТТЮ ПОВНІСТЮ В ОНЛАЙН ВЕРСІЇ ГАЗЕТИ

– Пропозиції на ринку не стало менше, а людей, які реально готові купити нерухомість, мало, – пояснює експерт ринку нерухомості Харківщини Єгор Ігнатій. – Якщо на початку 2014 року на 10 покупців було 19 квартир, то зараз – 36. Річ у тому, що в Україні житло традиційно продають у доларах. Валюту мають не всі, а ті, у кого є на руках долари, притримують їх.

Через економічну кризу на ринку нерухомості сьогодні склалася ситуація, коли ціну на житло визначає вже не продавець, а покупець. Продавець може пристати на ці умови або шукати інший варіант. Але на практиці люди, які зацікавлені у продажу, все ж таки йдуть на поступки. Торг іноді доходить до 40 %.

– Я знаю випадок, коли у Харкові продавали однокімнатну квартиру за 25 тис. доларів. Знайшовся покупець, який запропонував 18 тис. доларів, але йому відмовили. Після чергового стрибка долара продавець скинув ціну, але вже відмовився покупець, мотивуючи це тим, що зараз ця квартира вже стільки не коштує, – розповідає ріелтер.
А от страхи через можливе поширення військових дій на територію Харківської області, за словами ріелтера, на ринок нерухомості вплинули опосередковано. Ціни на житло в першу чергу обвалилися і продовжують падати саме через зростання долара.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 22 від 21.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта