Особливості перерахунку трудових пенсій коментує начальник головуправління Пенсійного фонду в Харківській області

28.05.2012 12:26 Економіка
http://timeua.info http://timeua.info
З 1 травня українські пенсіонери почали отримувати підвищену пенсію.

Про особливості проведених перерахунків, а також про інші питання пенсійного забезпечення на «прямій лінії» з читачами «СК» розповіла заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області Тетяна Піпченко.

Надбавка дітям війни не залежить від виду пенсії

– Тетяно Іванівно, вас турбує Лідія Миколаївна Твердохліб із села Гусарівка Барвінківського району. У мене таке запитання: чи будуть виплачуватися кошти дітям війни за рішенням суду?

– Виплати за рішенням суду дітям війни будуть. Ми щомісяця робимо заявки на фінансування, які направляємо до Правління Пенсійного фонду України. У міру фінансування проводитимуться виплати.

– Мене звати Олена Федорівна Черна. До вас таке запитання. 22 роки тому в мене помер чоловік – інвалід війни, учасник бойових дій. Я скористалася правом перейти на його пенсію. Як я чула з преси та телебачення, інвалідам війни буде підвищено пенсію на 42 %. Коли це станеться?

– Дружинам померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, які не одружились удруге, підвищення до пенсії передбачено Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» з 1 травня 2012 року. Її збільшено до 42 відсотків від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (його розмір на сьогодні складає 351,96 грн). Ви отримуєте якесь підвищення?

– Так. Ось отримала нещодавно 340 гривень, перед 9 травня. Це буде раз на рік така виплата?

– Ні, вищевказане підвищення до пенсії – це не одноразова виплата. Ці кошти виплачуватимуться вам щомісяця.

– Вас турбують із Богодухова. Мене звати Валентина Михайлівна Радченко, я 1933 року народження. Мене цікавить питання добавки до пенсії як для дитини війни.

– Скажіть будь-ласка, ви взагалі не отримуєте надбавку? Раніше вона становила 47,80 гривень, а тепер – 58,66 грн.

– Я не отримувала жодного разу. Може, через те, що я перейшла на пенсію свого чоловіка, який був військовим.

– Ні, надбавка дітям війни не залежить від виду пенсії. У вас, напевно, у розмір пенсії вже включено цю надбавку. Валентино Михайлівно, ми вам зателефонуємо і, після перевірки, поінформуємо про розмір вашої пенсії та про належні вам надбавки.

Підвищення стосується і тих, хто не має стажу

– Тетяно Іванівно, вас турбують із Печеніг. Мене звати Любов Степанівна Наволокіна. За радянських часів у мене була пенсія за віком 120 карбованців, потім ще було нараховано 30 карбованців. А тепер я отримую мінімальну пенсію. Що треба зробити, щоб її перерахувати? У мене стаж роботи 46 років.
– Який у вас зараз розмір пенсії?

– 1200 гривень.

– Любове Степанівно, у вас не мінімальна пенсія. Мінімальний розмір пенсії зараз становить 838 гривень. З 1 травня вам підвищили пенсію?

– Трошки. Було 1158, а тепер 1200 гривень. Що треба зробити, щоб мені вірно перерахували пенсію?

– Ми можемо перевірити правильність нарахування вашої пенсії. Що стосується збільшення розміру пенсії, у вас може відбуватися збільшення пенсії у разі надання вами додаткових документів, що підтверджують стаж і заробітну плату, або якщо ви після призначення пенсії працюватимете, а потім звернетеся за перерахунком пенсії. Такий перерахунок працюючий пенсіонер може здійснювати кожні два роки. Ви можете звернутися в управління Пенсійного фонду в Печенізькому районі за телефоном «гарячої лінії», вони подивляться вашу пенсійну справу і підкажуть, чи маєте ви право на підвищення пенсії. Ви працювали після того, як вийшли на пенсію?

– Так. Я й досі працюю.

– Тоді ви обов’язково зверніться до управління Пенсійного фонду у вашому районі. Спеціалісти вивчать дані персоніфікованого обліку й подивляться, який розмір пенсії у вас може бути після перерахунку. Якщо ви їм не зможете додзвонитися, то зверніться на «гарячу лінію» Головного управління Пенсійного фонду в Харківської області за телефоном (057) 715 75 75 або (057) 758 13 53.

– Доброго здоров’я. Мене звати Лідія Яківна Іванченко, проживаю у Краснокутську. Звертаюся із питання стосовно онука, який є інвалідом дитинства другої групи. Йому додали лише 30 гривень, хоча всім обіцяли по 100. Чому це так?

– Ваш онук отримує соціальну пенсію. Так, дійсно, згідно із постановою Кабміну отримувачі соціальних пенсій, які не мають страхового стажу роботи, отримають з 1 травня підвищення 30 гривень. Я вам раджу звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання онука для того, щоб вам роз’яснили, чи має він право на адресну соціальну допомогу. Розмір такої допомоги я не можу назвати, адже Пенсійний фонд переймається лише трудовими пенсіями, коли є трудовий стаж, але раджу звернутися в управління соцзахисту.

– Вас турбує вчитель-пенсіонер Людмила Пилипівна Кандаурова. Я проживаю в селі Залінійне Зачепилівського району. Вийшла на пенсію за віком у 2002 році і ще працювала до січня 2012 го. У мене 48 років педагогічного стажу. Востаннє мені перераховували пенсію в січні 2011 року, і цей перерахунок був лише за стаж. Скільки я не надавала довідок про заробітну плату, це не враховувалося. У мене пенсія – соромно сказати, зважаючи на те, скільки років я віддала педагогічній роботі, – 900 гривень. Минулого року мені добавили лише 37 гривень, коли іншим – по 200 гривень. Я хочу, щоб перевірили правильність нарахування мені пенсії.

– Людмило Пилипівно, а ви отримували пенсію за травень?

– Ще ні.

– Ви обов’язково отримаєте підвищення пенсії на 100 гривень. А щодо правильності нарахування вам пенсії, то наші спеціалісти витребують вашу пенсійну справу, і ми перевіримо всі данні щодо вашої пенсії та надамо вам письмову відповідь.

Середнє збільшення розміру пенсії по області – 136 гривень

– Вас турбує Лариса Володимирівна Савченко. У мене друга група інвалідності, отримую пенсію. Після досягнення віку, який дає право на отримання трудової пенсії, чи можу я обирати, на якій із цих пенсій мені залишитися, і чи можу й надалі працювати по досягненню 55,5 років – тобто, після виходу на трудову пенсію?

– Якщо ви хочете перейти з пенсії по інвалідності на пенсію за віком – це ваше право. У такому разі доцільно зважати на те, розмір якого виду пенсії більший – за віком чи за інвалідністю. Якщо пенсія за інвалідністю вища – ви маєте право залишитися на цьому виді пенсії. Щодо роботи, то ви можете працювати, а потім періодично раз на два роки робити перерахунок пенсії.

– Вас турбує Валентина Іванівна Алішевська з Харкова. Я працюю на державній службі. Могла піти на трудову пенсію за віком, але скористалася своїм правом, і мені продовжили вік перебування на державній службі на півроку. У мене таке запитання. Я маю право оформити пенсію і працювати й далі, щоб отримати потім пенсію державного службовця? На сьогодні я ще не маю стажу державної служби 10 років.

– Перше: ви можете оформити трудову пенсію і працювати й далі. Друге: якщо у вас не буде 10 років стажу державної служби (а це є основною умовою для призначення пенсії державного службовця), то ви матимете право лише на звичайну пенсію згідно із законодавством про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. У тому разі, якщо ви й далі працюватимете на державній службі і стаж цієї служби досягне 10 років, ви зможете перейти на пенсію державного службовця.

– Вас турбує Валерій Миколайович Вашурин, проживаю в Чугуївському районі в селищі Есхар. Я маю статус інваліда третьої групи. Тетяно Іванівно, я 23 роки пропрацював на одному підприємстві. Стаж великий, і остання заробітна плата була чималою. Хочу дізнатися: чи маю я право, будучи інвалідом за трудовим каліцтвом, на перерахунок саме трудової пенсії, а не пенсії через трудове каліцтво?

– У вашому випадку ми можемо казати лише про можливість перерахунку пенсії по інвалідності внаслідок трудового каліцтва. Розмір пенсії у вас може змінитися лише в тому разі, коли ви вийдете на пенсію за віком. Якщо ви відмовитеся від пенсії по інвалідності внаслідок трудового каліцтва, то ви не  отримуватимете відшкодування шкоди на підприємстві.

– До вас звертається пенсіонер Анатолій Васильович Кочеток, проживаю в селі Руські Тишки Харківського району. Я отримав пенсію, збільшену рівно на 100 гривень. Хочу дізнатися, це був перерахунок чи якась доплата?

– Анатолію Васильовичу, перерахунок пенсій з 1 травня відбувається таким чином. Проводиться розрахунок пенсії з урахуванням розміру стажу та заробітної плати, при цьому застосовується показник середньої заробітної плати по народному господарству не 928 гривень, а 1197. Після розрахунку з’ясовується, наскільки збільшилася пенсія. Якщо в результаті цього перерахунку розмір пенсії збільшується на суму, меншу за 100 гривень, то все одно розмір збільшення складе 100 гривень, адже збільшення на меншу суму, за умови наявності відповідного стажу, не передбачено. Але якщо під час перерахунку з урахуванням заробітної плати та стажу сума буде вищою за 100 гривень, то пенсія збільшується на більшу суму. Усім пенсіонерам Харківської області, які отримують трудові пенсії і мають трудовий стаж 20 і 25 років (жінки й чоловіки відповідно), пенсію з 1 травня підвищено не менше ніж на 100 гривень. Середнє збільшення розміру пенсії по області – 136 гривень, а максимальне може бути і 200, і 300 гривень – у кожного індивідуально.

Юрій Борщ, матеріал з газети "Слобідський край" №63 за 26.05.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта