Пенсійна реформа: що та кому "відрізали"

23.01.2015 13:10 Економіка
Із початком року набули чинності і суттєві зміни до пенсійного законодавства України.

Відтепер низка категорій громадян, коли підійде час виходити на заслужений відпочинок, завдяки законодавцям отримуватиме «підрізану» пенсію.

Нововведення за собою потягнув прийнятий наприкінці минулого року Закон України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», пояснили «СК» у Головному управлінні Пенсійного фонду в Харківській області.

Згідно з цим Законом, на 10 % депутати Верховної Ради урізали «забезпечену старість» не тільки самим собі, а й держслужбовцям, прокурорам і суддям. Тож відповідно до змін, які внесено в закони України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», «Про судоустрій і статус суддів», розмір пенсій, які нараховуються або перераховуються за заявами, що надійшли починаючи з 1 січня 2015 року, зменшено із 70 % до 60 % від заробітної плати, з якої обчислюється пенсія.

Знизиться рівень пенсійного доходу і для українських світочів знань. Тепер, відповідно до Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність», пенсія за віком для науковців обчислюватиметься в розмірі 60 % (а було 80 %) заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника. Розмір пенсії по інвалідності внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання таким громадянам встановлюється: інвалідам I групи – у розмірі 60 % заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника; інвалідам II групи – 50 %; інвалідам III групи – 40 %. Пенсія в разі втрати годувальника, відповідно до зазначеного Закону, призначається в розмірі 60 % пенсії наукового (науково-педагогічного) працівника – на трьох і більше непрацездатних членів сім’ї; 50 % – на двох непрацездатних членів сім’ї; 40 % – на одного непрацездатного члена сім’ї.

Тетяна Лісна, матеріал з газети "Слобідський край" № 7 від 17.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта