Перевіряємо достовірність товару. Розгадуємо штрих-код

14.01.2015 15:59 Економіка
За словами гендиректора ДП "Харківстандартметрологія" Володимира Величка, система штрихового кодування забезпечує однозначну ідентифікацію будь-якого товару незалежно від його характеристик, походження, призначення та застосування.

Ідентифікаційний номер EAN•UCC, розташований у штрих-коді під «зеброю», дає можливість безпомилково визначити, до якої товарної позиції належить ця товарна одиниця. Такий ідентифікаційний номер називають Глобальним номером товарної позиції.

Знаючи, що означає та чи інша цифра на штрих-коді, можна отримати деяку інформацію про товар. Так, перші зліва дві або три цифри позначають країну – виробника товару; наступні чотири-п’ять цифр – підприємство-виробника; ще п’ять цифр – найменування товару та його споживчі властивості, з яких: перша цифра – найменування товару, друга цифра – споживчі властивості товару, третя – розмір або маса товару, четверта – інгредієнти, п’ята – колір; остання цифра – контрольна і застосовується для перевірки правильності зчитування штрихів сканером. Позначка «>» – це знак товару, виготовленого за ліцензією. 

Є спеціальна формула, за якою розраховується контрольна цифра достовірності товару. Щоб її вирахувати необхідно спершу скласти цифри, що стоять на парних місцях: 6 + 1 + 3 + 5 + 7 + 9 = 31. Далі отриману суму помножити на 3: 31 × 3 = 93. Потім скласти цифри, що стоять на непарних місцях, крім останньої цифри: 4 + 0 + 2 + 4 + 6 + 8 = 24 і скласти числа, отримані в пунктах 2 і 3: 93 + 24 = 117. Далі відкинути десятки: отримаємо 7. Потім від 10 відняти цифру, отриману в пункті 5: 10 – 7 = 3. Остання цифра у вищезгаданому коді збігається з контрольною цифрою, розрахованою за наведеним алгоритмом. Відповідно, штрих-код правильний.

Мар'яна Жолудь, матеріал з газети "Слобідський край" № 3-4 від 10.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта