Що заважає здешевленню бензину. Коментар економіста

07.09.2015 15:00 Економіка
http://www.companion.ua/ http://www.companion.ua/
Нафта продовжує рекордне падіння у ціні. Здавалося, якщо основний продукт, з якого роблять паливо, дешевшає, то це має добре позначитися і на цінниках на українських АЗС.

Натомість світове скачування з гірки «чорного золота» для них проходить безслідно.
Справа у тому, що в нашій країні склалася така ситуація, за якої, крім цінового фактора, що діє на міжнародних ринках нафти, діють ще два потужні фактори. Перший — це девальвація гривні. Другий - монополізація ринку та його непрозорість. Саме ці пункти експерти називають тим стримуючим елементом, який не дозволяє відображати вартість бензину на українських заправках у відповідності зі змінами на світових біржах. 

- Україна має свою динаміку цін на бензин, — говорить доктор економічних наук, професор ХНУ імені В. Н. Каразіна Володимир Соболєв.- Якщо за кордоном із коливаннями ціни на нафту видозмінюється і ціна на паливо, то у нас же все блоковано неринковими, тіньовими механізмами.

Якщо валютний курс не дуже скаче, якщо продовжується падіння цін на нафту, то за логікою повинна знижуватися і ціна бензину. Коли цього не відбувається, виходить, якісь фактори її утримують. Надлишок грошей, на думку Володимира Соболєва, у результаті осідає у чиїхось кишенях.

За словами експерта, для того, щоб ми з вами могли купувати бензин за реальною ціною, відповідно до коливань світового ринку нафти, мають запрацювати державні органи. Із тінізацією нафторинку намагаються боротися у першу чергу Антимонопольний комітет України (АМКУ) і правоохоронні органи. Та поки що, вочевидь, у них це не завжди виходить.

- Узагалі в Антимонопольному комітеті достатньо важелів, аби вплинути на ситуацію: перевірками, зокрема документації чи того, наскільки обґрунтоване підвищення цін. Якщо не обґрунтовано — накладає великі штрафи. Комітет може бачити, за якою ціною куплене паливо і за якою продане, де є махінація, - каже економіст. - Якщо ми бачимо, що дешевшає нафта у світі і відповідно паливо в Україні, тоді можна сказати, що працює Антимонопольний комітет і корупційні механізми мінімізовані. А поки цього не відбувається.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта