Сильніше тиснути на надра: децентралізація газовидобування обіцяє додаткові гроші

25.11.2017 14:45 Економіка
Фото:allan999.su Фото:allan999.su
Україна взяла курс на енергонезалежність. І поки у мріях – стати державою-експортером газу, громадам на місцях обіцяють райдужні перспективи у вигляді зарахування частки рентної плати до місцевих бюджетів.

Плани на три роки

Як заявив цього тижня Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, заради досягнення енергонезалежності Україна має сильніше тиснути на надра. Така політика передбачає збільшення обсягу видобутку власного газу до 20 млрд м куб. уже за три роки.

Згідно з даними Володимира Гройсмана, які він оприлюднив23 листопада у Полтаві під час наради щодо реалізації Концепції розвитку газовидобувної галузі України, за підсумками цього року ми виходимо на 15,2 млрд м куб.

Нагадаємо, раніше ПАТ «Укргазвидобування» повідомляв, що вже зупинив падіння видобутку і перейшов до нарощення добування. Як результат, плюс 500 млн м куб. за 10 місяців 2017 року до 2016 року. До 2020 року «Укргазидобування» має намір наростити власне видобування до вище згаданих 20 млрд м куб. газу.

Голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична, яка взяла участь у нараді, відзначила, що Харківська область займає одне з лідируючих місць по запасах і видобутку природного газу в Україні. Найбільшим підприємством галузі в регіоні є ГПУ «Шебелинкагазвидобування».

– За 10 місяців 2017 року підприємство видобуло 35% усього природного газу, який видобуто в Україні за цей період. Програма 20/20, розроблена фахівцями ПАТ «Укргазвидобування» та його структурними підрозділами, в умовах ГПУ «Шебелинкагазвидобування» дозволить наростити видобуток природного газу на території Харківської області до 11 млрд 200 млн куб. м, що сприятиме подальшому розвитку нашого регіону, – наголосила голова ХОДА.

Стимули для влад

Крім того, що енергетична незалежність дозволить не тільки позбутися імпорту палива, як фактору впливу на Україну, й забезпечити зниження цін на газ всередині держави, паралельно концепція реформування газовидобувної галузі передбачає «пряники» й для глибинки. 

Так новації у законодавстві, якими передбачається зарахування частки рентної плати до місцевих бюджетів, має заохочувати владу та громади до ефективного діалогу при вирішенні питань видобутку. Про вигоди, які матиме область, як ключовий регіон у сфері газовидобування, розповів голова Харківської обласної ради Сергій Чернов під час тієї ж наради у Полтаві.

– Відповідно до ухвалених нормативно-правових актів, із 1 січня 2018 року місцеві бюджети отримуватимуть 5 % рентної плати за видобуток нафти і газу. Тож, доходи громад Харківщини, згідно із законом про децентралізацію ренти, зростатимуть пропорційно з видобутком. У 2018 році Харківщина щонайменше отримає 465 млн грн ренти, до 2020 року показник річних надходжень зросте на 120 млн грн і сягне 570 млн грн, – навів цифри Сергій Чернов.

За його словами, в області дві третини районів задіяні у сфері газовидобування. Оскільки 5 % ренти пропорційно розподілятимуться між базовим, районним та обласним бюджетами, то стимули щодо розширення видобутку мають і сільські, і районні, й обласні рівні влади.

Про ці стимули й решту подробиць реформування видобувної галузі органам місцевого самоврядування розповідали не раз. До прикладу, за участі представників 18 районів, які отримуватимуть ренту, фахівці обласної ради провели чотири кущові семінари, де обговорювалися нюанси та можливості використання рентної плати. Також у межах зборів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, що відбулися 2 листопада, очільники місцевих рад підтримали Сергія Чернова у необхідності займати державницьку позицію у співпраці з «Укргазвидобуванням», дбаючи тим самим про добробут краю та енергонезалежність всієї держави.

Адже, до прикладу, 465 млн грн рентної плати для Харківщини у 2018-му – це 450 автомобілів швидкої допомоги або 3100 дитячих чи спортивних майданчиків, або 89 км відремонтованих доріг, чи 78 000 нових вікон у закладах освіти, медицини, культури, або ж 300 шкільних комп’ютерних класів.

Під час обговорення питання про видачу спеціальних дозволів на користування надрами Сергій Чернов звернув увагу учасників наради на те, що в робочих групах Міністерства екології та природних ресурсів України і Держгеокадастру відсутні представники місцевого самоврядування, від яких залежить надання спецдозволів. Відтак, він запропонував включити до складу робочих груп Українську асоціацію районних та обласних рад.

Довідково

Концепція розвитку газовидобувної промисловості України передбачає щорічне нарощування видобутку власного газу з можливістю в середньостроковій перспективі вийти на експорт палива. За даними науковців, Україна має 276 млрд м3  підтверджених запасів газу (140 родовищ). Загальний потенціал родовищ – втричі більший – 923 млрд м3. Протягом останніх десятиліть Україна лише знижувала обсяг видобутку власного газу, у тому числі через низку політичних рішень. Позитивна динаміка видобутку газу була зафіксована у 2016 році. Загальний обсяг видобутку минулого року становив 14,6 млрд м куб.

У тему:

Відновлено дію «Теплих кредитів»

Як повідомили в Управлінні паливно-енергетичного комплексу ХОДА, програму відновлено з 22 листопада. Державні банки вже поновили видачу фізичним особам «теплих» кредитів. Громадяни, які візьмуть участь у програмі, щоб утеплити власне житло, замінити вікна на енергоощадні, встановити вузли обліку, модернізувати освітлення тощо, отримають від держави безповоротну фінансову допомогу у розмірі до 35 % від суми залучених кредитних коштів, але не більш ніж 14 000 грн. Така компенсація надаватиметься і тим, хто отримує субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

Також нагадаємо, що на території Харківської області діє обласна програма з відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням регіону на впровадження енергоощадних заходів на 2016–2020 роки. Відшкодовано буде 15 % річної ставки за отриманими кредитами на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів (матеріали з утеплення, встановлення засобів обліку, заміна вікон, встановлення твердопаливних котлів тощо).