Сільські школи Харківщини опалюватимуться сонячним теплом

12.12.2012 14:09 Економіка
http://sun.jofo.ru http://sun.jofo.ru
Школи Харківщини зможуть забезпечити себе теплом, завдяки сонячним батареям.

Таке ноу-хау мають можливість впровадити навчальні заклади в районах, що беруть участь в проекті  “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”.

12 грудня у Будинку рад відбулося засідання Обласної координаційної ради Харківської області, на якому підбивали підсумки роботи проекту “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду ІІ” (МРГ). Райони-учасники МРГ, що отримали можливість реалізувати соціальні та економічні міні-проекти, дуже задоволені таким досвідом і результатом своєї роботи. Нагадаємо, що половину коштів на фінансування проектів надає Європейський Союз спільно з Програмою розвитку ООН, 50 % фінансується з обласного, місцевих бюджетів та власних грошей громади.

- Друга фаза проекту стартувала у нас 7 липня 2011 року. На Харківщині було відібрано шість районів, в яких реалізовувалося 24 проекти — в 24 селищних та сільських рад. Це Балаклійський, Борівський, Великобурлуцький, Красноградський, Дворічанський та Ізюмський райони, - нагадала голова постійної комісії з питань бюджету Харківської обласної ради Людмила Немикіна.


У рамках мікропроектів у сільських щколах та дитсатках міняли вікна, у деяких селах з'явилося вуличне освітлення, відремонтували ФАПи та амбулаторії сімейного типу, відновили водопостачання, вирішили проблеми з утилізацією побутових відходів.

Майже всі роботи у районах завершені. Повністю проекти мають реалізувати до 30 березня 2013 року.
Так, у Великобурлуцькому районі у трьох школах замінили вікна на енергозберігаючі.

В селищі Борова уже вирішена проблема збирання сміття, встановлені ліхтарі у селі Підвисоке Борівського району, замінили вікна в Піско-Радьківській ЗОШ.

В Ізюмському районі в рамках проекту заплановано заміну вікон на енергозберігаючі в чотирьох школах. У трьох навчальних закладах роботи уже виконані.


Як повідомив заступник директора - начальник управління зовнішньоекономічних зв'язків та міжнародних відносин Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської облдержадміністрації Денис Ткачов, на Харківщині загальний бюджет реалізації проекту МРГ склав 5 млн 387 тис грн, з них ПРООН та ЄС вклали 2 млн 559 тис грн, обласний та місцеві бюджети - 2,5 млн грн, гроші громади — 323 тис грн.

- Харківська область сьогодні на четвертому місці в Україні за швидкістю і якістю виконання цих проектів, тож нам є чим пишатися і чим хвалитися, - сказала координатор Проекту ЄС та ПРООН “МРГ” в Харківській області Галина Чала.

Вона повідомила, що цього року Харківська область подала заявку на участь в наступному проекті ПРООН та ЄС на території України, в рамках якого здійснюватимуться заходи, направлені на енергозбереження та енергоефективность. Заявка нашого регіону із 19 поданих була визнана найкращою. Тож, у 2013-2014 роках в чотирьох районах області — Балаклійському, Дворічанському, Великобурлуцькому та Борівському буде здійснюватися цей проект.

За словами Галини Чалої, в рамках проектів в районах установлять об'єкти для виробітку енергії. Це можуть бути міні-електростанції, що працюватимуть на сонячних батареях, чи біостанції.

- Так у дитячому садочку чи школі, де вже є енергозберігаючі вікна ми можемо підключити котел, поставити сонячні батареї. Окрім того, в деяких навчальних закладах можна замінити дах, - порадила координаторам проектів в районах Галина Чала.

Кожен район має надати чотири-шість проектів, з яких для реалізації буде відібрано лише два.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта