Скільки доведеться заплатити за «зайві» квадратні метри (РОЗМІР СТАВОК ПОДАТКУ)

16.01.2013 14:22 Економіка
http://vkurse.ua/ http://vkurse.ua/

З 1 січня 2013 року згідно Податкового кодексу запроваджується податок на нерухомість. За «зайві» квадратні метри доведеться заплатити.

Сьогодні під час прес-конференції начальник управління оподаткування фізичних осіб ДПС у Харківській області Гліб Мілютін поінформував:

– До 1 липня поточного року податківці вирахують розмір податку на нерухоме майно для фізичних осіб і направлять за місцезнаходженням об'єкта житлової нерухомості податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, а також платіжні реквізити. Громадяни сплачують цей податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Начальник управління зазначив, що відповідно до ст. 265 Податкового кодексу України, не оподатковуються: житло, яке перебувають у власності держави або територіальних громад, розташоване в зонах відчуження або відселення, дитячі будинки сімейного типу, садові або дачні будинки (але не більше одного об’єкта на одного платника), житло, яке належать родинам, що виховують трьох і більше дітей,включаючи прийомних (але не більше одного такого об'єкта на сім'ю).

Крім того, підкреслив Гліб Мілютін, база оподаткування зменшується на 120 кв. м - для квартири і на 250 кв. м - для житлового будинку. Таке зменшення надається раз на рік і застосовується до об'єкта житлової нерухомості, в якій фізична особа-платник податків прописаний, або за вибором платника до будь-якого іншого об'єкту житлової нерухомості, що перебуває у його власності.

– Таким чином, - сказав податківець,- якщо я власник квартири площею 120 кв. м або будинку в 240 кв.м, податок на нерухомість сплачувати не треба. Якщо квартира площею в 150 кв.м, то оподатковується тільки різниця - 30 кв.м. В разі, коли громадянин є власником двох квартир, то пільга застосовується тільки до однієї з них.

Гліб Мілютін також озвучив ставки податку на нерухоме майно, затверджені на 2013 рік Харківщині:

11,47 грн. за 1 кв. м (для квартир площею від 120 кв.м до 240 кв.м, та будинків від 250 кв.м до 500 кв.м) та 30,97 грн. за 1 кв. м (для квартир площею понад 240 кв.м і будинків понад 500 кв.м.).

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта