Стрибки курсу гривні призведуть до зникнення фірм-посередників - експерт

18.02.2015 15:30 Економіка
Незважаючи на нагнітання напруги в українському суспільстві, сьогодні економіка країни перебуває не в найгіршому стані, як може здатися.

Але, ймовірно, найближчим часом з арени малого бізнесу йтимуть ті, хто працював нечесно або несумлінно. Уже зараз можна спостерігати закриття і скорочення підприємств, які здебільшого були чистими посередниками – вони нічого не виробляли, але мали доступ до замовлень, збуту або джерела фінансування і на цьому, так би мовити, «крутилися». Усі інші побідкаються, посваряться, але й далі працюватимуть, напевно, ефективніше.

Людина, яка в магазині віддає перевагу продуктам імпортного виробницива, може опинитися у скрутному становищі, оскільки вартість цього сегмента гастрономічних уподобань повністю залежить від курсу валюти. У ціну імпортних товарів закладається не тільки реальний курс, а й очікуване його падіння. Те саме стосується і тих, хто найближчим часом планує придбати іномарку або закордонну побутову техніку – швидше за все, купівлю доведеться відкласти до кращих часів.

Це ще раз свідчить про шкідливість створюваного ажіотажу навколо вартості долара. Вітчизняні продукти харчування мають менше зростання в ціні, хоча також подорожчають – це пов’язано зі зростанням ціни на пальне, яка закладається при формуванні ринкової вартості продуктів. Не виключено, що на тлі подій, пов’язаних зі стрибками цін на валютному ринку, вітчизняна промисловість підвищить показники продуктивності, і українські товари купуватимуть частіше.

За словами заслуженого економіста України Леоніда Рубаненка, торік не можна було накладати сильні потрясіння в економіці на потрясіння в політиці, тому їх, так би мовити, розвели в часі. Є надія, що найближчим часом політичні, включаючи воєнні, потрясіння підуть на спад, і залишаться тільки економічні. Але люди їх переживуть в основному безболісно.

Роман Шупенко, матеріал з газети "Слобідський край" №17 від 10.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта