Субсидії та матдопомога на ЖКГ будуть розраховуватися індивідуально. Механізм

02.10.2014 10:49 Економіка
dnpr.com.ua dnpr.com.ua
Порядок звернення за житловою субсидією передбачає необхідність подачі відповідного звернення громадянином до органу праці та соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання.

 Якщо до 1 жовтня право на отримання субсидії мали громадяни, які є власниками житлового приміщення і які оплачували житлово-комунальні послуги, то тепер за субсидією може звернутися будь-яка особа, яка зареєстрована в житловому приміщенні і на яку відкрито особові рахунки.

Право на субсидію мають громадяни, які оплачують комунальні послуги більше, ніж визначений Кабінетом Міністрів обов’язковий розмір платежу.

Читайте також: Соціальні нормативи, або подробиці про нові субсидії на ЖКГ від уряду
                        Нові нормативи на газ, воду й електроенергію. Таблиця

У Мінсоцполітики пояснюють, що досі субсидії призначалися двом категоріям громадян за фіксованими відсотками обов’язкового платежу. Сім’ї, до складу яких входили виключно непрацездатні громадяни (пенсіонери, інваліди), або до складу яких входили діти, дохід яких був меншим прожиткового мінімуму на особу, сплачували за житлово-комунальні послуги не більше 10 % сукупного доходу. Інші сім’ї, до складу яких входили також працездатні громадяни, сплачували не більше 15 %.

Новий механізм передбачає індивідуальний розрахунок відсотка обов’язкового платежу сім’ї за житлово-комунальні послуги залежно від розміру доходів. Для обрахунку обов’язкового відсотка платежу необхідно буде: визначити середньомісячний дохід сім’ї на одного члена за попередні 6 місяців (сукупний дохід домогосподарства за попередні 6 місяців розділити на кількість осіб, які входять до домогосподарства, і на 6 місяців) та розрахувати обов’язковий відсоток платежу за встановленою формулою (середньомісячний дохід на одну особу за попередні 6 місяців ділиться на прожитковий мінімум на одну особу (у 2014 році загальний показник прожиткового мінімуму – 1176 грн) і на базовий коефіцієнт 2, після чого множиться на базовий коефіцієнт 15 %).

Крім того, новий порядок нарахування субсидій заохочуватиме споживачів до енергозбереження: субсидія призначатиметься, виходячи із соціальних нормативів споживання житлово-комунальних послуг, і перерахунок розміру призначеної субсидії за фактичними обсягами споживання послуг не здійснюватиметься. При цьому сума субсидії, яку органами соцзахисту населення перераховано на рахунки виконавців або виробників житлово-комунальних послуг для оплати їх вартості в розмірі соціальних нормативів і яка не використана сім’єю внаслідок економії споживання послуг, зараховується виконавцем або виробником як оплата обов’язкової частки платежу сім’ї на наступний розрахунковий період.

Порядок звернення за житловою субсидією залишився незмінним. Як і раніше, для її призначення необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації. При цьому необхідно надати довідку про доходи осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, а також заповнити бланки заяви та декларації про доходи і майновий стан. Пенсіонери мають заповнити лише заяву та декларацію. Інші документи, що необхідні для надання субсидії, збираються безпосередньо спеціалістами управління. «Документи не обов’язково подавати особисто – є можливість звернутися через поштовий зв’язок», – пояснюють у міністерстві.

У Мінсоцполітики передбачають, що внаслідок нововведень кількість отримувачів субсидій порівняно з минулим опалювальним сезоном зросте на 300 тис. домогосподарств: з 1,3 млн до 1,6 млн родин. На сьогодні – до початку опалювального сезону – субсидії отримують 450 тис. домогосподарств.

Станістлав Сорока, матеріал з газети "Слобідський край" № 116 від 27.09.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта