Відпустити курс гривні - правильне, але запізніле рішення НБУ - харківські експерти

12.02.2015 13:00 Економіка
Ще ніколи раніше прогнози соціального і економічного розвитку Харківщини не розраховували за двома сценаріями: оптимістичним і базовим.

Політична й економічна криза, а також конфлікт на Донбасі вдарили по всіх учасниках ринку, однак харків’яни не впадають у паніку – і не таке переживали.

Взагалі, цінова ситуація значною мірою залежала від коливання курсу гривні. У 2014 році інфляція в області склала 21,9 %. І з приводу долі національної валюти думки експертів розходяться.

– Дефіцит платіжного балансу більше 3 млрд доларів свідчить про те, що держава витрачає на місяць на 250 млн доларів більше, ніж заробляє, – вважає економічний експерт громадського руху «Альянс Республика» Ігор Сілінський. – За нинішнього обсягу промвиробництва, експорту, імпорту – це серйозний важіль тиску на курс. Військові дії, а з ними і невизначеність для бізнесу – другий аргумент не на користь сильної гривні. Зовнішні позичання під великим питанням через військові дії і відсутність реформ. На мій погляд, єдиним фактором, який може визначити «дно», може стати скорочення імпорту хоча б до рівня експорту. Не залишає надія і на припинення воєнного конфлікту, тоді, можливо, через деякий час інвестиційні потоки перекриють дефіцит платіжного балансу.

А от на думку викладача Харківського інституту банківської справи Романа Піскунова, рішення НБУ відпустити гривню «у вільне плавання» було слушним, хоча й дещо запізнілим.
– Національний банк керується формулою «треба відрізати руку, аби пацієнт довго жив». Але відпустити гривню треба було тоді, коли золотовалютні запаси були 32 млрд, а не 6, як зараз, – каже експерт. – Національний банк хоче встановити єдиний курс. Чи вийде це, враховуючи АТО, ми не знаємо. Мені здається, це буде дуже важко зробити без зовнішньої фінансової допомоги.

Що стосується стабілізації, то вона, на думку експерта, неможлива без завершення воєнних дій. Якщо це відбудеться, то гривня укріпиться на ринку протягом трьох тижнів, і дійте до рівня 18–20 гривень за долар.

Олександр Томін, матеріал з газети "Слобідський край" №18 від 12.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта