Як працює Зміївська ТЕС у режимі дефіциту вугілля (ВІДЕО)

15.01.2015 07:00 Економіка
Африканське вугілля придатне для використання на українських ТЕС. При цьому немає жодних претензій до якості палива.

Про це заявили в компанії «Укрінтеренерго», яка забезпечила імпорт його в Україну.

У грудні керівників підприємства Генпрокуратура звинуватила у закупівлі неякісного вугілля з ПАР. Сьогодні на Зміївській ТЕС показали, як горить африканське паливо.

Вперше за 55 років Зміївської ТЕС в роботі один енергоблок. Одне з провідних підприємств енергетичної галузі України зараз подає тепло тільки на селище енергетиків Комсомольське, в якому живе близько 17 тисяч осіб.

Добова норма для роботи одного енергоблока - 30 вагонів, або 1800 тонн твердого палива. Якби не січнева поставка вугілля з ПАР - Зміївську ТЕС довелося б зупинити.

Зараз щодня на ТЕС приходить поїзд з африканським вугіллям з п'ятдесяти вагонів, що навіть дозволяє трохи накопичити твердого палива. Гостра необхідність у заморському вугіллі виникла через перебої з поставками з Росії - вагони застрягли на кордоні, з якої причини - друга сторона не пояснює. Через бойові дії на Донбасі поставка вітчизняного вугілля стала нестабільною. На Зміївській ТЕС кажуть: тверде африканське паливо з ПАР за якістю не поступається місцевим.

- Робота на цьому вугіллі дозволяє працювати і нести навантаження на наших блоках від мінімального до максимального без газового підсвічування, - розповідає директор Зміївської ТЕС Ігор Бабенко. - Льодком в нормальному стані, і немає ніяких перешкод для того, щоб працювати на цьому вугіллі.

Машиністи стежать за тепловим процесом робочого енергоблока цілодобово. Головне в цій справі - не допустити загасання котла.

Для роботи всіх енергоблоків на ТЕС необхідно близько 20 тисяч тонн вугілля щодня. Такої розкоші на станції поки дозволити не можуть. Через це і виник дефіцит електроенергії в 5 мільйонів кіловат на годину. Це чверть від усього споживаного українцями світла.

- По Україні знаходяться в такому ж стані, як наші блоки, без палива, ще 25 блоків, - говорить Ігор Бабенко. - Якби всюди було б паливо, не тільки у нас, але і у колег на «Дніпроенерго», то ми, всі ці блоки, покрили б дефіцит, який є на даний момент.

Другої партії південноафриканського вугілля вистачить на 2,5 місяця роботи одного енергоблока. На Зміївській ТЕС сподіваються, що з лютого поставки твердого палива з Донбасу відновляться, і вже на початку весни станція зможе запустити ще кілька енергоблоків.

Джерело: МГ Об'єктив
Автор: Администратор сайта