Як залучити приватний бізнес у державні проекти. Дискусія у Харкові

23.04.2015 06:20 Економіка
www.pic.com.ua www.pic.com.ua
Довгострокові проекти, які вирішують глобальні соціальні проблеми, потрібно реалізовувати, залучаючи приватний бізнес.

Про це йшлося на навчальному семінарі, що пройшов у Харкові у середу у рамках Програми розвитку державно-приватного партнерства.

Розвивати партнерство представників районів Харківщини навчали американці, а точніше – Агенство США з міжнародного розвитку. В семінарі також взяли участь представники ЗМІ, яких організатори закликали активно попагандувати ідею ДПП (державно-приватного партнерства).

Учасники семінару виділили головні соціально-економічні проблеми Харківщини. Так, на думку преси, це проблеми екології (переробка ТБО, стихійні смітники), дорожньо-транспортної інфраструктури (стан доріг, якість обслуговування пасажирів), проблеми енергозберігаючих технологій, ЖКГ (зокрема зношеності житлового фонду), якість медичного обслуговування, особливо у віддалених населених пунктах. Чи не найбільш гострою, на думку ЗМІ, сьогодні є проблема переселенців із зони АТО, яких необхідно забезпечити житлом та роботою.

Як пояснила тренер семінару Наталія Доценко-Білоус, саме такі, соціальні, питання має вирішувати ДПП. Сьогодні проекти у рамках ДПП успішно реалізовують на Львівщині, Житомирщині, Вінниччині, де приватні структури будують та експлуатують сучасні комбінати з переробки ТБО. В Харківській області таких проектів поки що немає. Втім, як наголосили організатори семінару, співпраця у рамках ДПП є вигідною як для державних учасників проектів, так і для приватних. Державна або місцева влада, завдяки таким проектам, вирішує соціальні проблеми: переробки сміття, ремонту доріг, будівництва соціального житла тощо. При цьому об’єкти ДПП завжди будуються якісно, адже приватний підприємець зацікавлений у відмінному функціонуванні об’єкта, який буде експлуатувати. Кошти в об’єкти вкладає інвестор, не претендуючи на бюджети. Інвестор керує об’єктом протягом тривалого часу – від 5 до 50 років - і отримає прибуток. Після закінчення строку договору об’єкт переходить у державну власність.

За словами Наталії Доценко-Білоус, зараз в Харкові є інвестор, який хоче вкласти кошти в будівництво котеджного містечка для переселенців з Донбасу: там вони зможут отримати житло в довгострокову оренду. Свої пропозиції потенційний забудовник вже передав до обласної ради.

Втім, представники районів вважають, що більш доцільним було б залучати ДПП у будівництві сміттєпереробних заводів та ремонті доріг. “В нас багато ідей. Але мешканців Харківщини набагато більше цікавлять такі побутові проблеми, як розбиті дороги, - говорить радник голови Богодухівської РДА Олег Берестов. - Було б добре побудувати платні якісні дороги, але, звісно, за наявності безкоштовної альтернативи”.

Тетяна Огородня

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта