Закрити ФОП не можна працювати

23.01.2017 13:15 Економіка
Фото з соцмережи Фото з соцмережи
Як правильно поставити кому в цьому питанні, наразі розмірковує чимало українських підприємців. У змінах податкового законодавства, які розхвилювали всіх дрібних бізнесменів країни, спробували розібратися і ми.

Новорічний подарунок

Напередодні новорічних свят Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», який безпосередньо стосується і податків, які мають сплачувати фізичні особи–підприємці (ФОП). Тож уже з 1 січня всі підприємці повинні щомісяця сплачувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ), навіть «нульовики», які раніше звільнялися від його сплати, бо прибутку не мали.

Так, розмір внеску для «сплячих підприємців» першої групи (працюють на ринку або не використовують працю найнятих працівників) – половина від мінімального — 352 грн.

Підприємці другої і третьої групи (суб’єкт підприємницької діяльності з не більше ніж десятьма співробітниками і виручкою до 300 тис. грн або фізособа-підприємець з виручкою до 5 млн грн) платитимуть 704 грн ЄСВ. До цього підприємці мали платити ЄСВ та 5 % від доходу тільки в тому разі, якщо вели підприємницьку діяльність.

На думку віце-прем’єр-міністра Павла Розенка, «сплячий» режим особи-підприємця є одним з механізмів ухилення від сплати податків. А нововведення – це крок до побудови більш справедливої системи оподаткування. Зміни до податкового законодавства збільшать надходження до Пенсійного фонду, а отже, забезпечать пенсіонерів більш високими виплатами. За прогнозами Мінсоцзахисту, дефіцит Пенсійного фонду у 2017 році складе 141,5 млрд грн.

– Серйозно для ФОПів нічого не зміниться. Рік тому ми зменшили ставку ЄСВ майже вдвічі. Так, дуже серйозне питання торкнеться так званих «сплячих» ФОПів, які не здійснюють свою діяльність, тому треба спокійно визначитись: якщо ви працюєте, якщо ви отримуєте якісь доходи, то ви маєте сплачувати податки. Якщо ваш ФОП просто зареєстрований і нічого не робить, значить, його треба закрити, – підкреслив урядовець.

Хоча Закон, який визначає зміни до податкового законодавства, Президент підписав 27 грудня, черги до держреєстраторів стрімко зросли за кілька тижнів до цього. Так, за даними сервісу моніторингу реєстраційних даних українських компаній OpenDataBot, кількість зареєстрованих приватних підприємців за три тижні зменшилася на 128 402 ФОПи. Масове закриття спостерігалося в усіх регіонах України. До речі, Харківщина в цьому рейтингу посідає друге місце – закрилося понад 12 000 підприємців. На першому місці з цифрою 18 176 – Київська область, на третій сходинці Дніпропетровщина – 11 196 закритих ФОПів. Найбільше закриваються підприємці роздрібної (43 275) та оптової (8931) торгівлі, складських (10 798) і транспортних послуг (7040).

Станом на 1 січня 2017 року на обліку в органах ДФС у Харківській області перебувало 152 241 фізична особа – підприємець. У грудні 2016-го – січні 2017-го припинили свою діяльність 22 335 ФОПів. Разом з цим, у зазначений період було зареєстровано 1354 ФОПи.

Черги на закриття

Більшість намагалася закрити ФОПи до 1 січня, щоб не сплачувати податки. Тому й черги були дуже великими.

– «Божевільня» була перед Новим роком, коли «сплячі» ФОПи закривалися. Мені теж довелося простояти три дні в чергах, це був дуже складний період і для нас, і для держреєстраторів,– розповідає підприємець Наталія Чернявська. – У мене ТОВ і ФОП, останній довелося закрити. У будь-якому разі, оскільки збільшилися суми податків, підприємці покриватимуть свої витрати за рахунок підвищення вартості продукції. Тобто в кінцевому підсумку за все платитиме споживач. Разом з видатками зросли витрати й на мінімальну зарплату. Мого підприємства це не торкнулося, бо в нас зарплати вищі за мінімальні, але в багатьох дрібних підприємців працівники отримували невеликі зарплати.

На думку бізнесвумен, Уряд намагається боротися із зарплатою «в конвертах», але фактично страждатиме кінцевий споживач. Окрім цього, все це дасть ще один поштовх до нфляції.

– Я намагалася перед Новим роком закрити свій ФОП, бо прибутку до квітня-травня в мене не очікується. Однак не встигла, знайшли недоліки, які потрібно усунути. Усуну їх і закриюсь, – каже підприємець із Харкова Марина.

НА СКІЛЬКИ ПОДОРОЖЧАЄ СВІТЛО: НОВІ ТАРИФИ У БЕРЕЗНІ

Довелося згорнути свій бізнес і герою одного з наших матеріалів – багатодітному батьку-переселенцю Михайлу Лучкіну.

– Учора заплатив усі податки й закрив приватне підприємство. Не тягну я поки з такими навантаженнями, – розповів «СК» власник «солодкого» бізнесу. – Вирішив перечекати якийсь період. Відкриття ПП займає добу, тож у будь-який момент можу зареєструватися знову.

Для тих, хто не встиг закритися, парламентарії пропонують ввести «пільговий період». У Раді зареєстрували законопроект № 5633, згідно з яким підприємців, які не встигли «ліквідуватися», звільнять від податку в першому кварталі цього року (тобто на три місяці). «Якщо така особа за цей час не отримувала доходи, вона звільняється від сплати єдиного соціального внеску в розмірі 704 грн, як це було передбачено до 1 січня 2017 року», – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

– Зараз активно напрацьовуємо зміни до наказу Міністерства фінансів № 1162 з тим, щоб максимально спростити зняття з обліку платників єдиного внеску. Тобто ті, хто зареєстрував припинення діяльності у грудні – січні, не платитимуть ЄСВ за січень і в наступних періодах, – повідомила голова парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Нардепка порадила фізичним особам – підприємцям на загальній системі оподаткування, які не здійснюють діяльність, але з 1 січня 2017-го платитимуть ЄСВ, звернутися до держреєстратора щодо припинення діяльності.

Щоб закрити ФОП, достатньо подати заяву на реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця та оригінал паспорта. Після цього держреєстратор видає повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця. Згідно із законом, закрити ФОП може і стороння людина, якщо оформити в нотаріуса довіреність.

Підуть у тінь?

Закриття «нульовиків» – закономірний процес, а навколо цього питання багато спекуляцій, вважає голова Об’єднання організацій роботодавців Харківщини Леонід Рубаненко.

– Це правильний і своєчасний крок. Його здійснено за погодженням бізнесу. Підкреслюю, той проект, який прийняли, 45 днів обговорювали з представниками бізнесу, – каже фахівець. – У Харківській області відбувається те саме, що й у всій країні – нічого надзвичайного. Закриваються ті підприємства, які, по суті, не працювали. Це нормальна ситуація, і ніякої паніки тут не повинно бути. Ті, хто працював, так і працюватимуть.

За даними віце-прем’єра Павла Розенка, в Україні близько 800 тисяч «сплячих» ФОПів. До цієї категорії потрапили і підприємці, які займаються сезонними роботами.

– Ці ФОПи не вели діяльності та здавали нульові звіти. Це не означає, що вони всі не працювали, хтось так уникав сплати податків. А в когось була тільки сезонна зайнятість, – пояснює президент Асоціації приватних роботодавців, радник голови Харківської облдержадміністрації з питань розвитку підприємництва Олександр Чумак.

На думку експерта, зміни вдарили більше за все по другій групі ФОПів, які платили єдиний податок і ЄСВ у прив’язці до мінімальної зарплати. Тобто тепер вони повинні платити 640 грн плюс 704 грн. Грубо кажучи, їх податкове навантаження зросло вдвічі. Також постраждали ті ФОПи, які працюють на периферії – у маленьких містах, селищах, де зарплати нижчі, ніж середні по Харківській області.

– Я їздив у нас по області й бачив райони, де зарплати 1750–2000 грн. Це реальні гроші, які підприємець може дозволити собі виплатити, тому що в нього самого не надто високий дохід – торгує хлібом і сірниками, – каже Олександр Чумак. – Щоб якось полегшити ситуацію, потрібно ввести зонування. Тобто застосовувати економічні показники за місцезнаходженням суб’єкта. Тому що в Києві середня зарплата близько 8000 грн, а в селі під Харковом – 2000 грн. Не можна всіх зрівнювати, тому що від цього страждають саме найбільш незахищені.

Експерт також застерігає, що через високі штрафи за «неоформлених» працівників зростають корупційні ризики. Проблеми з контролюючими органами приватники намагатимуться вирішувати за допомогою хабара. І взагалі є ймовірність того, що бізнес активніше піде в тінь. Тому, вважає Олександр Чумак, збільшення податкового навантаження на малий і середній бізнес навряд чи закриє дірку в Пенсійному фонді.

Наразі підприємці, які вирішили й надалі працювати, переходять з «тяжкої» другої групи до першої або третьої.

– Спостерігається тенденція, коли підприємці з другої групи починають переходити в першу або третю. У третій групі податок платиться тільки з обороту, якщо він є. І при сумі до 12 80 грн на місяць єдиний податок виходить нижчим, ніж у другій групі, просто тому, що там база для розрахунку дуже сильно зросла, – пояснює Олександр Чумак.

Юлія Міронюк

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта