Зарплатна картка та податки. Нацбанк пояснив, чи буде знімати податки з "лівих" надходжень

22.10.2014 13:07 Економіка
Не так давно у деяких ЗМІ з’явилася інформація про обмеження використання зарплатних карток.

Писали це, посилаючись на постанову Національного банку України № 499. Але, як пояснили нам у харківському управлінні НБУ, ця постанова стосується лише бухгалтерських рахунків, яких може бути декілька на одній карті. Цього вимагає нова редакція Податкового кодексу, який набрав чинності 1 серпня 2014 року.

Таким чином, НБУ ліквідував лазівку, яка могла дозволити українцям уникати сплати податку на доходи з банківських відсотків. Тепер банки зобов’язані платити від імені своїх клієнтів-фізосіб податок у розмірі 15 % від отриманих ними відсотків з усіх банківських рахунків, крім тих, на які перераховуються зарплати, пенсії, стипендії та соціальні допомоги. Однак ці нововведення ніяким чином не забороняють переводити на зарплатні картки якісь інші гроші, кошти надходитимуть на окремий рахунок.

Тобто Постанова Нацбанку стосується порядку податкового обліку рахунків, на які люди отримують зарплату. Для користувачів карток нічого не змінюється.

Суть постанови в тому, що якщо банк нараховує додатковий дохід на залишок грошей на карті, то на цей дохід повинен нараховуватися податок на відсотки (якщо дохід є). Але зарплатні рахунки за законом не можуть обкладатися податком на відсотки, тому вони в бухгалтерській звітності виділяються окремо. А особистий рахунок – окремо.

Річ у тому, що зарплатні картки містять у собі кілька бухгалтерських рахунків. Один рахунок – для цільових зарахувань зарплат (проводяться по бухгалтерській відомості), другий – для особистих коштів, які ви самі кладете на карту, третій – для кредитних лімітів, бонусів та інших засобів від певних операцій тощо. Якщо клієнт банку поповнив свою зарплатну карту на 1 тис. грн, то сума зберігається на окремому бухгалтерському рахунку для особистих коштів. Платіж до держбюджету надійде від відсотка на депозитний дохід, якщо він передбачений банком. Якщо ваш банк не нараховує гроші за залишок на карті, то розпорядження НБУ вас взагалі не стосується.

– Згідно з вимогами Податкового кодексу України (редакція діє з 02.08.2014) банки мають відокремлювати кошти, дохід у вигляді процентів від яких включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, від доходу, який не оподатковується, – зазначає начальник Управління Національного банку України в Харківській області Володимир Качук.

Для зарахування заробітної плати, стипендії, пенсії, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат банк відкриває клієнту окремий поточний рахунок. Сюди ж можуть бути зараховані кошти, що були раніше помилково (надмірно) перераховані з цього окремого рахунку; кошти за повернені товари чи неотриманні послуги, оплата за які була здійснена з цього окремого рахунку за допомогою електронного платіжного засобу.

Юлія Шматченко, матеріал з газети "Слобідський край" №126 від 21.10.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта