Український прапор на вершинах світу. Внесок харківських альпіністів

23.08.2013 06:38 Суспільство
http://alpclub.com.ua/ http://alpclub.com.ua/

Прапор України став впізнаний у світі й завдяки українським альпіністам.

На початку 1990-х років відомі українські альпіністи Іван Валеня та Павло Бєлошицький стали ініціаторами впровадження в Україні національної програми «Прапор України на вершинах світу», яка передбачає сходження альпіністів на всі 14 восьмитисячников світу.

Першими тільки-но затверджений синьо-жовтий прапор на одну з найвищих гімалайських верхівок Манаслу (8156 м) підняли легендарні харків’яни – Сергій Бершов та Віктор Пастух. У 1997 році Сергій Ігорович у зв’язці із одеським альпіністом встановили національний прапор на іншому восьми тисячнику – Нанга-Парбат.

- Я з впевненістю можу сказати, що національна програма «Прапор України на вершинах світу» реалізована по максимуму, - розповідає заслужений майстер спорту з альпінізму Сергій Бершов. – Український прапор ми встановлювали на складних за технікою горах: південноамериканській Аконкагуа, японській Футзіямі, на Ельбрусі, а також на найвищих верхівках, так званих «восьми тисячниках»: Аннапурні, Чо-Ойю, Шиша-Пангмі.

На Еверест герб і прапор Харкова Сергій Бершов «доставив» у 2005 році. Це було його третє сходження на найвищу вершину світу. Нагадаємо, що у 1982 році Бершов перший у Радянському Союзі на цю вершину підійнявся вночі.

Сьогодні «прапороносну» програму продовжують реалізовувати альпіністи Києва, Харкова, Одеми та Донецька. Останні окрім національного стягу зробили традицію нести на гору капсулу із своїм місцевим багатством – вугіллям.

Катерина Терещенко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта