Як у Харкові моряків виховували

05.12.2021 12:00 Хронограф
На фото: для четвертокласників знаменний день -  вони прийняли присягу і стали членами клубу юних моряків. На фото: для четвертокласників знаменний день - вони прийняли присягу і стали членами клубу юних моряків.
Харків навряд чи можна назвати морським містом – у нас навіть великих річок немає. Проте, тут завжди знаходилися люди, закохані у море: і серед дорослих (достатньо згадати одного з найвідоміших підводників часів Другої світової війни, харків’янина Ізраїля Фісановича), і тим паче – серед дітей. Вони навіть готовими були працювати влітку, щоб забезпечити матеріальну базу свого гуртка юних моряків.

Про прагнення до морської романтики та наближення до мрії писала газета «Соціалістична Харківщина» у № 232 від 24 листопада 1971 року.

Попутного вітру, юні моряки!

Спочатку споруджували різні моделі. Потім побудували невеликі човни і відправилися у похід по Сіверському Дінцю. Так у 34-й середній школі виник гурток юних моряків.

Влітку флотилія перебазувалася на Старий Салтів, а екіпажи її «кораблів» працювали на плантаціях радгоспу «Салтівський». На зароблені гроші придбали дизельний катер, мотори, морську форму.

Юним моряком може бути лише той, хто добре вчиться, відзначається дисциплінованістю, сумлінням. Щоп’ятниці збираються на заняття, щороку беруть участь в обласних змаганнях на ялах і завжди – у першій трійці.

Читайте також: Як у Харкові 50 років тому кристали вирощували

Шкільний клуб, який ще в 1967 році відзначив своє десятиріччя, нагороджений почесною грамотою газети «Известия».

Мрія, яка зародилась у дитинстві, часто визначає життєвий шлях. Чимало випускників школи служать у Військово-Морському флоті: Володимир Литвинов – штурман підводного човна, Юрій Сипак – механік риболовецького сейнера.

…У великому актовому залі виструнчилися шереги хлопців і дівчаток у морській формі. З одного боку – «ветерани», з другого – четвертокласники, які тільки сьогодні, після прийняття присяги, здобудуть право називатися моряками. Біля військово-морського прапора схилилася у безкозирці Лариса Шевченко. Вона тільки-но прийняла присягу: добре вчитися, бути завжди дисциплінованою, допомагати товаришам, точно виконувати статут клубу юних моряків.

Л. Ямпольський, М. Чиженко, вчителі 34-ї середньої школи

 

Автор: Інна Можейко