Нові Дергачі. Хронограф, 1961 рік

16.03.2016 10:35 Хронограф
Фото із соцмережі Фото із соцмережі

Через рік нашій газеті виповнюється 100 років. Як тільки вона не називалася: і «Пролетар», і «Комунар», і «Харківський пролетар» (а в 1918 році – «Донецький пролетар»), і «Соціалістична Харківщина», поки нарешті у 1991 році, прибравши з назви класово-партійну приналежність, не стала тим «Слобідським краєм», який ви звикли бачити.

100 років газета разом з регіоном проживала будні й свята, ділила з ним радощі й печалі. Напередодні такої серйозної дати ми починаємо ювілейний марафон, у рамках якого вас, наші дорогі читачі, чекає захоплива подорож у минуле разом зі «СК».
*Усі цитати подано згідно з оригіналом.

Безшумно загальмувавши, електропоїзд зупинився біля красивого вокзалу. «Нові Дергачі», – читаємо назву станції. Виходимо на головну вулицю міста. По обидва боки її виструнчилися красиві магазини з великими дзеркальними вітринами, праворуч і ліворуч розташувалися мікрорайони багатоповерхових будинків. У них – дитячі садки, школи, їдальні, кінотеатр, готель, ресторан. У зелені парку височить двоповерховий клуб, а трохи далі – стадіон...

ХАРКІВ’ЯНИ АПЛОДУЮТЬ ЗЕМЛЯЧЦІ. ХРОНОГРАФ, 1961 РІК.

Такими будуть Нові Дергачі за щойно розробленим проектом Харківського філіалу «Дніпроміста».
Навколо Харкова створюється ціла система нових міст. Одним з них будуть Нові Дергачі, де житимуть трудящі підприємств і установ Ленінського району. Електропоїздом люди за 25–30 хвилин приїджатимуть на роботу.
У новому місті за рахунок державних капіталовкладень передбачається збудувати майже сто тисяч квадратних метрів житлової площі. У державному житловому фонді кожна сім’я одержить окрему квартиру з усіма вигодами. Для тих, хто захоче мати власні садиби, відводиться майже 1400 ділянок. Двоповерхові будинки трудящі споруджуватимуть колективно. На подвір’ї такого будинку буде розбито сад, зроблено спортивний майданчик. Тут же на центральній площі – головний вхід у парк, а звідти можна пройти на стадіон. Поруч із парком – зелені подвір’я школи-інтернату, індустріального технікуму, технічного училища, будинку для престарілих.
У Нових Дергачах планується збудувати лікарню з поліклінікою, баню з пральнею, гаражі для індивідуальних машин тощо. Там, де зараз поле і гуляє вітер, незабаром виросте місто-сад! Над проектуванням його добре потрудилися архітектор т. Блох, економіст т. Тертишний, інженери тт. Мишаста, Письман, Коган, Надточій і Касьянець.

Л. Голуб, головний спеціаліст Харківського філіалу «Дніпроміста»

Автор: Администратор сайта