Спекотний серпень 1991-го: як це було у Харкові

24.08.2021 13:00 Хронограф
Світлина з  khpg.org Світлина з khpg.org
30 років тому країну сколихнули події, які мали доленосне значення. Все почалося з того, що у повітрі завирували злі й короткі слова: «путч» і «ДКНС», а в усіх у головах було тільки одне питання: так що – вся демократія, весь цей свіжий вітер свободи, який ми відчули на своїх обличчях останні п’ять років, – усе це закінчилося?!

Вранці 19 серпня 1991 року, країна (тоді ще СРСР) застигла в подиві й розгубленості: з екранів телевізорів упереміж з «Лебединим озером» серйозні люди з тремтячими руками, сидячи в рядок, віщали про введення в країні надзвичайного стану, недійсності Декларацій про суверенітет союзних республік і необхідність призупинити діяльність політичних партій і масових рухів (Компартії це, звичайно ж, не стосувалося).

Читайте також: Скорботний день 22 червня: що відбувалось на Харківщині 80 років тому

Ті харків’яни, хто не хотів жити так, як жили на початку 80-х, вийшли на площу, яка тоді ще називалася площею Дзержинського: невеликими групами, із саморобними плакатами… Вони збиралися біля каменя на вході в сад Шевченка з боку площі. Звідти виступали оратори, навколо нишпорили «люди в цивільному». Звичайно, всіх хвилювало, що відбувається в Москві і куди «хитнеться» армія. Інформація просочувалася по краплях.

Мітинг на майдані. Серпень 1991. Світлина: khpg.org

Екстрено було зібрано сесію Харківської міськради, яка засудила дії ДКНС як незаконні. Було створено штаб протидії путчу. Харківські незалежні газети публікували хроніку подій і антипутчеві матеріали, а в центрі міста на мітингах роздавали листівки з інформацією про те, що відбувається в країні. І незабаром гнітюче відчуття тривоги змінилося відчуттям недовговічності ДКНС…

Будівлю обкому партії опечатали. Серпень 1991. Світлина: khpg.org

Ключ від обкому у правозахисника Євгена Захарова. Світлина: khpg.org

Ті три дні путчу 1991 року виявилися останньою спробою зберегти Радянський Союз. Але республіки СРСР (а серед них і Україна) не підтримали переворот і таким чином змогли позбутись домінування Москви. І справа була не лише в неконституційності ДКНС, але, головним чином, у тому, що республіки більше не відчували себе частинами Радянського Союзу.

Харків'яни біля обкому партії. Серпень 1991.  Світлина: khpg.org

Як кажуть історики, це стало першим невтраченим шансом українців здобути Незалежність.

24 серпня в Києві, після суперечок та внесення правок, Верховна Рада прийняла Акт проголошення незалежності України.

1 грудня 1991 року відбувся перший Всеукраїнський референдум, у якому взяли участь понад 84 % українців. На запитання «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?» 90,32 % громадян відповіли «так».

Автор: Ірина Мнішек