Виробництво вершків та масла. Хронограф, 1890. 125 років тому.

08.12.2015 08:15 Хронограф
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
За ініціативи ради Харківського товариства сільського господарства були проведені публічні досліди механічного виділення вершків з молока за допомогою сепараторів і виготовлення з вершків масла.

Для цього до Біржової зали зібралося близько 80 чоловік, зацікавлених у такій механізації свого господарства. Чіткі пояснення щодо роботи сепаратора давав пан Єзерський, який сам має молочну ферму в Харкові, а тому добре розуміється на цій справі. Звичайний спосіб отримання вершків з молока – це відстоювання в глечиках, коли більш жирні, а тому більш легші частинки молока піднімаються наверх, а більш водянисті і важчі залишаються знизу.

ЩАСЛИВИЙ ПОРЯТУНОК ВІД ПОЖЕЖІ. ХРОНОГРАФ,1980. 35 РОКІВ ТОМУ. 

Ті ж самі фізичні засади покладено і в принцип роботи сепаратора, з тією лише різницею, що виділення легших частинок молока з більш важких виробляється швидко за допомогою центробіжної сили. Циліндр, у який надходить молоко, швидко обертається, від чого водянисті, важчі частки молока прагнуть до стінок циліндру, а жирні, легкі – вершки, збираються в його центрі. Через випускні трубочки з циліндру, що обертається, виходять вершки і зняте молоко окремо. За бажанням, повертаючи регулятор, можна збирати більш густі або більш рідкі вершки.
Досліди проводилися із сепараторами двох видів одного й того ж заводу Лаваля зі Стокгольму: горизонтальним, вартістю 300 рублів у Харкові, здатним переробити 16 відер молока за годину, і вертикальним «бебе», що переробляє всього 4,5 відра за годину, коштує 150 рублів, а тому більш придатний для невеличких господарств. Сепаратори обох типів можна придбати в бюро Харківського Товариства сільського господарства.

Маслоробень було трьох видів: американська, голштинська і найпростішої конструкції – «фаворитка». Дослід провели тільки з останньою, яка більш доречна для більшості господарств і за ціною, і за продуктивністю: взяли піввідра вершків і за 25 хвилин отримали чудове масло.
Публіка залишилася дуже задоволеною і була щиро вдячна голові Товариства сільського господарства В. Н. Бурнашову і пану Єзерському за такі цінні та варті уваги для практики досліди.

Олег Аврамцев, позаштатний кореспондент

Автор: Администратор сайта