Як будували трамвайну колію в нові мікрорайони Салтівки

01.05.2020 12:00 Хронограф
Фото з архіву "СК" Фото з архіву "СК"
Мало кому відомо, що колію до вулиці Ужгородської у квітні 1970 року прокладали методом «народного будівництва» – на суботнику.

Про це писала газета «Соціалістична Харківщина» у номері 72 від 12 квітня в репортажі під назвою «Синтез свята й праці».

«З самого ранку людно на вулицях Салтівки: тисячі людей, озброєних лопатами, ломами, граблями вийшли на ювілейний суботник.

Салтівка – масив новий, він ще будується, крокують в далину його будинки, дев’ятиповерхові білостінні красені. Найбільший у Харкові житловий масив переживає період становлення – ростуть поверхи, прокладаються дороги, чепуряться вулиці. Мешканці Салтівки – робітники, інженери, службовці індустріальних гігантів «Серпа і молота», турбінного, ХЕМЗу та інших – добре розуміють перший обов’язок новосела: ми бачили, як люди дбайливо, з любов’ю прибирають подвір’я, впорядковують вулиці.

Особливо багатолюдно там, де ведеться будівництво автомобільної дороги і прокладається трамвайна колія, що з’єднає селище з Московським проспектом.

На будівництві колії – багато техніки: бульдозери, грейдери тощо. Але найбільше вражає мальовниче різнобарв’я учасників суботника: працюють дружно, весело, настрій у людей чудовий.

Завдання таке: засипати щебенем, відрихтувати колію. Всього – 3,5 тисячі кубометрів щебеню на дільниці довжиною 2200 метрів.

В будівництві колії сьогодні беруть участь близько 1500 чоловік.

Ось ділянка, де працює колектив обласного управління побутового обслуговування населення. Поділитися враженнями від суботника ми попросили інженера відділу капітального будівництва Ірину Вартанян. Відповідь її характерна: «Це – як свято!».

І ми подумали, що й справді важко уявити собі кращий взірець синтезу праці і святковості. Про це свідчить все: і транспаранти, і музика, і посмішки на обличчях людей, і результат дня – 2200 метрів трамвайної колії, так необхідної новому житловому масиву.»

Читайте також: Гастролі Віцина та Моргунова на Балаклійщині, відкриття в’язального цеху в Кегичівці та інші події на Харківщині 50-річної давності 

Автор: Інна Можейко