Як у Харкові винайшли протези для плавання

21.06.2020 11:27 Хронограф
Колаж Бріани Янковської Колаж Бріани Янковської
Ці конструкції в Харківському науково-дослідному інституті протезування, ортопедії і травматології імені Ситенка було розроблено для людей, які залишились без руки або ноги, але не хотіли розпрощатися з плаванням.

Про розробки харківських науковців розповіла газета "Соціалістична Харківщина" у номері 116 від 17 червня 1970 року:

"Протези для плавання

Бронзові плечі і спина, різкі і точні рухи плавця. Він швидко, ніби дельфін, добрався до буйка, ліг на воді, відпочив і так само швидко поплив до берега. Коли вийшов на золотистий пісок, відпочиваючі здивувалися: плавець трохи шкутильгав, на ньому був протез…

Співробітники Харківського науково-дослідного інституту протезування, ортопедії і травматології імені Ситенка під керівництвом кандидата медичних наук Л. Г. Плотника запропонували конструкцію протеза для плавання. Цей протез одягається під ампутовані кукси гомілки, відрізняється він від звичайних рядом конструктивних змін.

Ну, а як бути, якщо у людини немає руки? Розпрощатися з морем? Ні. І про цих людей подбали співробітники інституту. Кандидат медичних наук т. Волков і інженер т. Омельяненко запропонували конструкцію спеціальної насадки на кисть протеза передпліччя, яка містить загрібну поверхню і застібку. Виконана вона з водонепроникного еластичного матеріалу, як і облицювання протеза ноги для плавання. Ззовні насадка нагадує рукавицю без тильної частини, а застібці надана форма розрізної манжети з фіксатором кнопкового типу.

На нову конструкцію протеза харків’яни одержали авторське свідоцтво". Підпис: І. Гітік, інженер.

  Читайте також: Виробництво авторучок із золотим пером починалось у Харкові