5 причин проходити кольпоскопію щороку

Promo
26.03.2021 17:20 Корисно
У сучасній діагностики гінекологічних захворювань активно застосовується кольпоскопія. Це метод обстеження шийки матки та зовнішніх статевих органів за допомогою оптичного обладнання з багаторазовим збільшенням. Він дозволяє лікарю помітити навіть незначні зміни у структурі тканин. Завдяки цьому можна виявляти різні небезпечні хвороби на ранній стадії. Це дозволяє лікувати їх більш ефективно та без ризику рецидиву.

Проходити кольпоскопію хоча б раз на рік – дуже корисна звичка для кожної жінки. Таку можливість надає Клініка Біляка на Закарпатті, де використовується сучасне точне обладнання для цієї діагностики.

Лікарі клініки відкрили 5 головних причин щороку проходити робити обстеження за допомогою кольпоскопу.

1 – цей метод набагато інформативніший ніж візуальний огляд

Традиційно профілактичне обстеження в гінеколога включає огляд на кріслі за допомогою системи дзеркал. Але цього зазвичай недостатньо, бо очі лікаря не можуть помітити того, що виявить оптична лінза з багаторазовим збільшенням. Кольпоскопія дозволяє ретельно дослідити структуру тканин, побачити навіть незначні зміни. За її допомогою можна виявити захворювання у початковій стадії, які не покаже візуальний огляд.

2 – результати огляду залишаються у електронному вигляді

Сучасне обладнання для кольпоскопії дозволяє отримати протокол обстеження у вигляду відео. Це дуже зручно, адже завдяки цьому лікар може відстежувати динаміку розвитку хвороби або її лікування. До того ж мінімізується ризи помилки через «людський фактор». Кольпоскоп, на відміну від очей, не пропустить жодної патологічної ділянки.

3 – кольпоскопія полегшує біопсію

У деяких випадках лікарю потрібно взяти фрагмент тканин для більш детально гістологічного дослідження. Це необхідно для того, щоб ретельно вивчити змінені тканини під мікроскопом, виявити атипові клітини та морфологічний тип новоутворення. Але досить часто проблема полягає в тому, що дуже складно визначити правильну ділянку для біопсії «неозброєним оком».

Кольпоскопія дозволяє успішно вирішити цю проблему. Завдяки багаторазовому збільшенню, лікар може прицільно визначити ділянку для забору матеріалу. Це робить обстеження більш точним та розгорнутим.

4 – метод підходить для діагностики широкого кола хвороб

Діагностичні можливості кольпоскопії дуже широкі. Це обстеження дозволяє виявляти такі патології:
– ерозія шийки матки – порушення цілісності її тканин або дефект слизової оболонки;
– запальні процеси – цервіцит, вульвіт та інші;
– доброякісні утворення – поліпи, кондиломи, папіломи, аденоматоз тощо;
– травматичні патологічні процеси – розриви, рубцеві зміни, нориці, ектропіони;
– дисплазії, лейкоплакії та інші передракові стани;
– рак шийки матки, піхви, вульви.

На відміну від візуального огляду, кольпоскопія дозволяє діагностувати усі ці хвороби у початковій стадії. Саме тому гінекологи радять проходити її хоча б раз на рік.

5 – кольпоскопія рятує життя

Цей метод у сучасній медицині вважається «золотим стандартом» діагностики раку шийки матки. Обстеження дозволяє виявити хворобу навіть на 0-й стадії. Завдяки цьому лікар має змогу оперативно призначити необіднє лікування. Пацієнтки, в яких рак шийки матки виявили на ранніх фазах, зазвичай повністю одужують, а лікування в них проходить без ускладнень та ризику рецидивів. До того ж при ранній діагностиці вдається зберегти жінці важливі репродуктивні органи та звести обсяг видалення тканин до мінімуму.

Враховуючи ці причини, варто робити такі обстеження щороку. Тим більше, що цей метод абсолютно безпечний та не має протипоказань. Таку діагностику можна проводити навіть вагітним жінкам. До того ж, процедура не потребує складної підготовки.

Клініка Біляка пропонує пройти процедуру на сучасному кольпоскопії, що покаже навіть незначні зміни у тканинах. Обстеження проводять досвідчені лікарі, які стажувалися у США та Європі й дотримуються міжнародних медичних стандартів. Вони роблять усе максимально обережно та акуратно. Пройти діагностику можна за адресою: Закарпатська обл., Ужгородський р-н, с. Минай, вул. Коротка, 1а. Для попереднього запису на прийом телефонуйте: +38 (099) 100-10-03.

Автор: Вероніка Добриня