Агроволокно проти бур'янів: як вибрати, щоб «працювало»

Promo
29.06.2021 18:40 Корисно
Фото: flo.discus-club.ru Фото: flo.discus-club.ru
Боротьба з бур'янами займає весь ваш час і сили, а застосовувати важку артилерію типу гербіцидів не хочеться? Знайомтеся: агроволокно - ваш надійний союзник у цій боротьбі.

Все розмаїття агроволокна - білого (різного розміру і щільності), чорного, і навіть (останнє слово в агротехніці) чорно-біле - можна знайти тут: https://nasha-stroyka.com.ua/uk/agrovolokno/. Але насамперед усе-таки варто розібратися з видами агроволокна та особливостями його застосування; особливо якщо ваша мета – якомога менше розмахувати сапкою на городі.

За кольорами і не тільки

Агроволокно, агротканина, геотканина, спанбонд – навіть від назв голова обертом йде. Як і зайвих грошей не витратити, і у виборі не помилитися? Для цього варто спочатку визначитися: що ви збираєтеся з цим матеріалом робити.

Фото: agrodostup.ru

  1. Якщо ви збираєтеся використовувати його для захисту посадок від заморозків, а так само для формування оптимального мікроклімату – то тоді потрібно купувати біле агроволокно (покривне). Воно буває різної густоти і розраховане на температуру від -2 до -6 градусів Цельсія. Це агроволокно застосовують на відкритому ґрунті (густота від 17 до 30 г/кв. м) або як укриття на тимчасових конструкціях (тимчасових дугах, парниках, теплицях – густота 30–60 г/кв. м) для того, щоб прискорити розвиток рослин.
  2. Якщо ваша мета – боротьба з бур’янами на городі (найпоширеніший випадок – полуниця, але застосовують так само і на грядках з томатами і перцем), то ваш вибір – чорне агроволокно (мульчувальне): воду і повітря до коріння рослин пропускає, світло до бур’янів – ні; до того ж акумулює тепло, сприяє прискоренню розвитку рослин.
  3. Чорно-біле агроволокно. Використовується як мульча, але поєднує в собі властивості білого і чорного волокна, стелиться чорним боком донизу, в результаті білий колір, відбиваючи сонячні промені, прискорює дозрівання врожаю і не дає перегріватися корінню.
  4. Агротканина. На відміну від агроволокна – тканий матеріал з фактурою «в клітинку», вона набагато міцніша (і дорожча); на городі може застосовуватися хіба що в міжряддях – по ній зручно ходити, цей матеріал не порветься; використовують його також для мульчування кущів; термін служби агротканини – від 5 до 12 років, залежно від якості.
  5. Геотканина. Щось середнє за густотою між агроволокном і агротканиною. Застосовують у ландшафтних роботах.
  6. Спанбонд. Зовні схожий на агроволокно. Головна відмінність – відсутність ультрафіолетового стабілізатора, який дозволяє затримувати сонячні промені. Друга – він не дуже міцний на розрив.

Правила використання

Отже, зрозуміло, якщо доведеться боротися з бур’янами, скажімо, на полуниці, то знадобиться чорне агроволокно. В теорії все має просто ідеальний вигляд: рівномірне чорне покриття, посеред якого в потрібному порядку стирчать кущики полуниці, з яких звисають стиглі й чисті ягоди. Щоб теорія перейшла в практику, доведеться не тільки витратитися на агроволокно, а й попрацювати, підготувавши грядку:

  1. Видалити бур’яни. Геть усі. І пам’ятайте: найбільш злісні з них – пирій і осот – проростають навіть крізь асфальт, тож ніяке агроволокно вам не допоможе. Так, доведеться застосувати гербіциди, але один раз, і сучасні препарати через два тижні повністю розкладуться в ґрунті.
  2. Розстелити на розпушеній і удобреній під посадку грядці агроволокно. Закріпити по краях.
  3. Гострим ножем або кілочком зробити хрестоподібні надрізи і в них висадити рослини.

Остаточно визначитися з вибором агроволокна вам допоможуть консультанти інтернет-магазину, в якому представлений широкий асортимент цього товару: https://nasha-stroyka.com.ua/.