Як прочистити свердловину від мулу своїми руками

Promo
29.09.2022 14:00 Корисно
Методики прочистки свердловини при замулюванні із залученням спецтехніки. Огляд простих способів самостійного прочищення свердловини. Як прочистити свердловину від мулу за допомогою вібронасосу та жолонки? Принцип проведення прочищення свердловини при замулюванні пожежною машиною та повітряним підйомником.

Як самостійно прочистити свердловину при замулюванні

Про переваги наявності власної артезіанської свердловини для здобичі води з нижніх горизонтів можна дізнатися тут https://www.burenie-ug.com.ua/uk/artezianskaya-skvazhina-na-vodu . Джерело безперебійно працює упродовж декількох років при правильному обслуговуванні і подає чисту воду для побутових потреб.

Прості способи самостійного прочищення свердловини

В процесі експлуатації власникам глибинного колодязя доводиться стикатися з різними проблемами, найбільш поширеним з яких вважається обростання обсадних труб і дна колодязя мулом. Зрозуміти, що колодязь потребує проведення робіт по очищенню дна, свідчить зниження тиску води.

Перше, що спадає на думку користувачам, – поломка занурювального насоса. Але коли виявляється, що прилад повністю справний і продовжує працювати відповідно до заявлених виробників характеристиками, доводиться шукати істинну причину.

Найбільш схильними до замулювання вважаються колодязі невеликої глибини. Для очищення такого типу колодязів можна використати вібронасос і пристосування, що зветься жолонкою.

Вібронасос

Застосування вібронасосу вважається найменш трудомістким варіантом чищення колодязя від мулу. Для отримання результату знадобиться відкачування брудної води з піском. В ході операції передбачається використати спеціальне устаткування – насос, який дозволяє перекачувати брудну рідину з частинками грунту, піску і дрібного сміття, що збирається в трубах.

Очищення дна у такий спосіб можна робити за умови того, що глибина колодязя не перевищує 40 метрів. Глибші свердловини очистити від мулу, використовуючи подібну методику не вдасться.

Жолонка

Видалення мулу з дна колодязя за допомогою жолонки робиться ручним способом. Процес відрізняється високою трудомісткістю і вимагає багато часу.

Процедуру можна полегшити й прискорити використанням лебідки, встановленої над свердловиною на тринозі, але все одно повністю механізувати працю не вдасться. Самостійно проводити чищення за допомогою жолонки (відрізок труби особливої конструкції) можна в колодязях, глибина яких не перевищує 25 метрів.

Методики із залученням спецтехніки

У разі, коли чищення із застосуванням простих пристосувань не принесло бажаного результату, власникам колодязів доводиться звертатися за сторонньою допомогою.

Пожежна машина

Прибрати сміття допоможуть фахівці служби МНС. Процес позбавлення від мулу полягає в промиванні труб. Чиста вода, яка подаватиметься під тиском з пожежного рукава, швидко підніме донне сміття, і винесе його потоком на поверхню землі.

Популярність промивання свердловини обгрунтовується на швидкості процедури. Але варто зазначити, що такий варіант чищення підходить не для усіх колодязів. Крім того, ніхто не дасть гарантії, що потоком води не буде нанесений ущерб фільтрам і вузлам, а сама система після такої процедури працюватиме правильно.

Підйомник-ерліфт

Безпечнішим способом механізованого чищення свердловин від замулювання вважається очищення потоком повітря. Принцип цього методу полягає в створенні під водою пухирів. Такий метод боротьби із забрудненнями дна підходить для колодязів різної глибини. Для проведення робіт потрібно буде мати компресор і труби, які досягнуть дна споруди.

Тиск, створений в нижній частині, піднімає пісок і природне сміття, які піднімаються по підйомній трубі на поверхню. Попри уявну простоту операції, проводити її без належного досвіду дуже ризиковано.

Попри те, що дії з очищення дна колодязя можна зробити самостійно, не завжди варто економити на залученні фахівців. Тільки вони:

  • знають, як правильно зробити чистку колодязя;
  • виконають роботи в мінімальний термін;
  • гарантують, що після проведення операції свердловина працюватиме правильно.

Послуги з очищення дна свердловин в Україні надає компанія «Юрський горизонт». Виїзд фахівців можна замовити за номерами телефонів, вказаних на сайті. Також в телефонному режимі консультантам можна поставити питання.