Як виростити гливи на пеньках у саду: етапи та правила

14.03.2021 15:31 Корисно
Фото: limonsu.ucoz.com Фото: limonsu.ucoz.com
Виростити їстівні гриби вдома на присадибній ділянці – насправді не так важко, як здається. Мова йде зараз про гливу – цей вид грибів найбільш для цього підходить, адже у природі він росте на стовбурах майже будь-яких видів листяних дерев. Головне, що такий спосіб не вимагає значних фінансових затрат, тому варто спробувати, якщо є бажання.

Узагалі існує два методи вирощування гливи у домашніх умовах: екстенсивний та інтенсивний. Інтенсивний метод дозволяє вирощувати гриби у теплицях або підвалі. Такий спосіб трудомісткіший, але і врожай можна отримувати цілий рік. Екстенсивний метод – це коли гливи ростуть в умовах відкритого, незахищеного ґрунту. От про нього і поговоримо.

На чому вирощувати

Як основу для вирощування грибів використовувати пеньки або, якщо ж пенька немає, не страшно – гливи чудово ростуть на окремих дерев’яних цурках.
По-перше, треба запам’ятати, що гливи не люблять прямих сонячних променів, тому на садовій ділянці треба обрати затінене місце. Якщо з тінню проблеми, можна зробити штучний навіс, який захистить від сонця.

Роботи треба починати у кінці квітня – початку травня, коли встановлюється стабільно тепла температура повітря. Підготувати пеньки для вирощування гливи можна зі свіжоспилених або вже сухих дерев, на яких немає цвілі. Пеньки мають бути у довжину 30–40 см та діаметром від 15 до 30 см, сухі треба попередньо вимочити у воді кілька днів або тиждень, якщо ж деревина щойно зрізана, в ній достатньо вологи і попередньо її замочувати не потрібно. Вологість деревини має бути 80–90 %.

Що робити

На кожному пеньку треба обов’язково зробити позначки (маленькі зарубки) на зрізі, який знаходився з боку крони, та по боках просвердлити невеликі отвори діаметром 10–15 мм, глибиною 7–10 см на відстані 12–15 см один від одного. До речі, кору з пеньків видаляти не треба.

У землі треба викопати лунки глибиною 15–20 см, діаметром трохи більше, ніж самі пеньки, дотримуючись відстані між лунками у 30 см. На дно кожної лунки викласти зволожену тирсу (або дрібну стружку) шаром 1–1,5 см, поверх насипати посадковий міцелій шаром в 1 см. Пеньки обов’язково ставити карбами вгору. Чому так? Тому що деревина вбирає воду тільки в напрямку від кореня до крони, і якщо пеньок поставити неправильно, вгору корінням, грибам не буде вистачати вологи і урожай буде замалим.


Фото: grabelki.com.ua

Перед тим, як поставити пеньки в лунку, отвори, які просвердлені збоку, треба заповнити посадовим міцелієм і закрити зовні воском або пробкою з вологої тирси. 
Навколо пеньків у лунках треба утоптати ґрунт ногами та щільно накрити поліетиленовою плівкою або поліетиленовими пакетами на 2–3 тижні, закріплюючи, щоб не зносило вітром. Таке укриття захистить міцелій і деревину від висихання, грибниця краще приживеться.

Грунт навколо пеньків треба тримати вологим. Зазвичай проростати гриби починають через 2–3 місяці, все залежить від деревини. Якщо зверху з’явився білий наліт, значить, грибниця проросла. 
Якщо погода сприятлива, плодоношення починається вже у вересні-жовтні цього ж року.

Автор: Олеся Скачко