Яка деталь водонагрівача – найуразливіша?

Promo
01.08.2022 10:27 Корисно
Купівля нагрівального бака для води – серйозна інвестиція. Чим більша ємність і чим вища потужність агрегата, тим відчутніша ціна. Економний господар ще до купівлі ставить собі питання: як довго прослужить бак, і які частини механізму сильніше за інших піддаються ризику під час активної експлуатації?

Сучасні водонагрівачі виробляються із застосуванням новітніх технологій, процес виробництва націлений на створення агрегата, який прослужить довго і не створюватиме проблем. Один з яскравих прикладів надійності та безперебійної роботи – бойлер Zanussi. І все ж таки навіть найякісніша модель не застрахована від поломок. Наскільки довго функціонуватиме водонагрівач без збоїв, багато в чому залежить від власника.

Ключові компоненти водонагрівача

Функціональність агрегата визначається кількома елементами, ключовий із них – корпус. Якщо йдеться про бойлери відомих виробників, то в корпусу мінімальні потенційні ризики. Баки виготовляються із звичайної або нержавіючої сталі, мають керамічне покриття, розраховані на тривалу експлуатацію. Зварні шви укріплюються для більшої надійності. Єдиний ризик для корпусу – зовнішнє механічне пошкодження, ймовірність якого у повсякденному житті мінімальна.

У ролі «начинки» водонагрівача виступають:

  • теплонагрівач, ТЕН – може бути сухий (не контактує з водою, поміщений у колбу) або мокрий (розміщений безпосередньо в резервуарі з водою);
  • анод – металевий стрижень, що «притягує» накип, що неминуче утворюється в процесі роботи бойлера;
  • термостат та регулятор температури води – відповідають за ступінь нагрівання води та його відповідність запитам користувача;
  • запобіжний клапан – скидає частину води у разі надміру тиску в системі.

Від користувача залежить довговічність двох елементів – анода та ТЕНу.

Як проводити профілактику для анода

Якби не було анода, накип осідав би на нагрівальному елементі, і його довелося б міняти раз на два-три роки. Анод подовжує життя ТЕНу, але сам потребує догляду. Під час чищення бойлера з анода акуратно видаляється накип. Коли анод стоншується, стає непридатним, його змінюють на новий.

Як подовжити життя ТЕНу

Необережна дія, яка моментально виводить із ладу нагрівальний елемент, – це включення незаповненого бака. Спіраль у цьому випадку просто перегорає. В усьому іншому ТЕН вимагає таких же профілактичних заходів, як і анод. Під час чищення зі спіралі видаляються забруднення та накип. Процедури очищення не потребують сухі ТЕНи, оскільки вони відокремлені від води колбою.

Загальні правила користування бойлером

У середньому один раз на рік бойлер потрібно чистити, і розумніше буде довірити це завдання фахівцям. Щоб водонагрівач служив довше, бажано забезпечити подачу до нього очищеної води, тобто встановити фільтри, це актуально і для баків із сухим ТЕНом. Якщо сім’я не планує користуватися водою протягом 2-3 днів, водонагрівач краще відключити, воду до того ж зливати не обов’язково.

Автор: Юлія Гнатченко